Nici dracul nu poate strînge toate probele în afacera Băneasa! Sinteza afacerii, publicată de New York Times, este doar un ambalaj înflorit economic. Nici servicile secrete românești, pe o mînă cu cele americane, nu o pot descurca. Nici judecătorul care a încropit o sentință egală cu o enormă gafă judiciară (Bogdan Corneliu Ion-Tudoran, de la Secția I penală a Curții de Apel București) nu a înțeles mare lucru. Nici cititorii nu știu ce combinații au fost și de ce s-au blocat. Eventual, își aduc aminte de tărăboiul făcut de Gigi Becali, cel care se simțea concurat de apariția pe piață a noilor terenuri mult mai ispititoare decît cele din Pipera. Proiectul Băneasa îi strica piața!
NYT: Planul de afaceri al lui Hunter Biden în România
Doi oameni ar putea lămuri, cel puțin în parte, dosarul Baneasa. Gabriel Popoviciu și Traian Băsescu. Traian Băsescu nu va spune nimic. Sau va concepe a suta variantă despre același proiect de pe urmele căruia familia sa a profitat, greu de spus cît. El a lăudat proiectul și implicit pe Popoviciu:
„-Hai să ne înțelegem cu următorul lucru: unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiție de câteva miliarde în București? Este o crimă? Se pare că asta-i abordarea publică și e foarte greșită. Problema, dacă există, este în zona legalității transferului terenului, dar, de aici până la a blama o investiție de asemenea dimensiuni, consider că este o eroare”.
La o adică, Traian Băsescua se poate lăuda că a pus o cărămidă mare la bazele acestei afaceri. Și el a semnat acte ncesare declanșării și derulării sale și tot el i-a deschis un proces:
”La data de 8 iunie 2004, el a chemat în Justiţie, în numele municipiului Bucureşti, pe… acelaşi municipiu Bucureşti, reprezentat însă de Consiliul General. Miza era anularea hotărârii de consiliu prin care Băneasa Investments, firma păstorita de Gabriel (Puiu) Popoviciu dona „cu folos” aproape zece hectare de teren municipiului Bucureşti, care urma să se ocupe ulterior de asfaltare, canalizare, gaze, apa etc pentru practic întregul complex Băneasa.(Cătalin Antohe, Ziarul de Investigatii).
Același Cătălin Antohe, ziaristul care a stat ani la rînd cu ochii pe afacerea Băneasa, susține că și blocarea proiectului i-ar aparține tot năbădăiosului marinar ajuns președinte.
”Interesul nejustificat al președintelui s-a manifestat în condițiile în care, cu un an înainte, Ioana Băsescu, fiica mai mare a lui Traian Băsescu, devenise proprietara unui apartament de tip penthouse într-o clădire de pe cele 221 de hectare ale Băneasa Investment, firmă controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, al cărui preț de vânzare a fost de 544.000 de euro, plus TVA” (Ziarul de investigații).
E greu de crezut că Puiu Popoviciu a dat numai atît și că președintele afacerist al României s-a mulțumit cu două „fărămături”.Un apartament în noile blocuri de la Băneasa a luat și Mioara Mantale, o favorită a președintelui matroz, numită prefect de București. Evident, apartamentul, pe un alt nume. A sprijinit proiectul în toate dificultățile aparute în justiție. Două dintre apartamentele de lîngă pădure au fost cumpărate de Lăcrimioara Isărescu. Ioana Băsescu a luat un etaj de bloc și conacul pentru sediul biroului notarial transferat din provincie. Ambasada SUA a ales cel mai frumos teren pentru sediu. Dacă nu mă înșel, și Florian Coldea locuiește pe aproape. Și, atunci, cum să se aleagă Traian Băsescu și familia doar cu un sediu de birou notarial și cu un penthouse?
Cum au trecut terenurile Agronomiei pe firme din paradisuri fiscale? Nimeni nu l-a luat la întrebări pe Radu Dimofte. El n-a semnat nimic, dar este cunoscut ca principalul artizan. Sau coartizan al proiectului. Cine este Radu Dimofte? Americanii habar n-au. Românii se fac a nu-l cunoaște, inclusiv serviciile secrete și procurorii. „Radu Dimofte vrea sa cumpere actiuni de 31,7 milioane euro la firmele care dețin francizele Pizza Hut, KFC, Paul, Hard Rock Café si Cinnabon, unde are deja participații. Dimofte, împreuna cu Puiu Popoviciu, a adus în Romania, în franciză, restaurantele Pizza Hut si KFC. Acesta intenționeaza să investească și în Wellkept Properties și în Practic SA. „Acționarii aprobă achiziționarea de acțiuni și părți sociale, în valoare totală de 31,78 milioane euro, în cadrul societăților: Wellkept Properties, Cinnamon Bake & Roll, Midi Development (Hard Rock Cafe), Moulin D’Or (Paul), American Restaurant System (Pizza Hut), US Food Network (KFC) si Practic”, potrivit hotărârii acționarilor Wellkept Imobiliare. Prin aceștia se vor derula achizițiile, ei contractînd și un credit de 15,25 milioane euro de la Alpha Bank România pentru aceste tranzacții”. (Săptămîna financiară, ianuarie-2016)
Dar Andrei Bejenariu, interpusul în diverse contracte din proiect și din afacerile Popoviciu-Dimofte unde a dispărut?
Ce rol urma să ocupe marea firmă chineză, CEFC China Energy, pomenită de New York Times? Era chineză-chineză sau era o firmă în care se aflau și acționari americani? Adică, bani americani în ambalaj chinezesc? Ce legătură avea familia Biden cu investitorul chinez? Sau, nu avea nici una?
De ce s-a blocat afacerea Băneasa? De ce Traian Băsescu a susținut cercetarea penală? Putea să ceară stingerea dosarului!? De ce, în 2012, la referendum, Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, a descins la București și a presat pentru anularea referendumului de destituire a lui Traian Băsescu? Americanii îi erau datori pentru ce? Gordon era mîna dreptă a doamnei Clinton. Iar Joe Biden era vicepreședintele Democraților. Vorbim de relații la cataramă! Din ce motive să preseze partenerul strategic al României pentru două milioane de voturi fraudate, cît a susținut Philip Gordon, cînd se vedea, de departe, că era o cifră scoasă din burtă? Doar pentru a anula un referendum legal? Era Traian Băsescu doar un partener „strategic” sau unul valoros din alte rațiuni?
Cîte din acestea se vor clarifica în aceste zile și cîte vor rămîne necunoscute?
Preluat: https://www.cotidianul.ro/trump-si-giuliani-pe-urmele-lui-biden-in-afacerea-baneasa/