Structura anului școlar va fi schimbată radical pentru anul școlar 2022-2023

Structura anului școlar va fi schimbată radical pentru anul școlar 2022-2023, a anunțat, ieri, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Astfel, în loc de semestre vor exista 5 module de învățare, care vor alterna cu cinci vacanțe

Totodată, tezele vor dispărea și vor exista două evaluări standardizate, la începutul și la finalul anului școlar.

Cum va arăta noua structură a anului școlar:

  • Modulul 1 de învățare : 5 septembrie – 21 octombrie
  • Vacanța de toamnă pentru toți elevii: 24-30 octombrie
  • Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie
  • A doua vacanță, cea de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
  • Modulul 3: Va începe în 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie
  • A treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua săptămînă, în a treia săptămînă sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar
  • Modul 4: Începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște
  • A patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie
  • Modulul 5, ultimul: 24 aprilie – 16 iunie
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie

Mai jos, declarația ministrului Educației:

„Propunere agreată a fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie cu un prim modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanță la finele lunii octombrie, 24-30 octombrie să fie prima vacanță, o vacanță care să fie acordată tuturor elevilor și preșcolarilor, în egală măsură.

După această vacanță, de la finele lunii octombrie, 24-30 octombrie, de luni până duminică, urmează modulul 2 de învățare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă, după care va fi cea de-a doua vacanță, 23 decembrie până pe 8 ianuarie.

După acest al doilea modul și această a doua vacanță, urmează modulul 3, care ar începe în data de 9 ianuarie – luni, 9 ianuarie.

Şi, în premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când vom avea cea de-a treia vacanță, în luna februarie, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean, prin consultare cu cei implicați.

Deci, este vorba de o vacanță de o săptămână mobilă în luna februarie, fie a doua, fie a treia, fie a patra săptămână.

După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, și mă refer aici şi la cele catolice, și la cele ortodoxe.

Mai exact, vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8-23 aprilie. După această vacanță urmează modulul 5 și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie.

Cea de-a cincea vacanță este, desigur, și cea mai mare, este vacanța de vară, care ar urma să înceapă în data de 17 iunie și să dureze până în data din septembrie în care avem prima zi de luni a lunii septembrie, când ar urma să înceapă anul școlar 2023-2024.

Aş mai face încă o precizare. Avem o altă noutate: alături de săptămâna „Școala Altfel”, avem și Săptămâna Verde. Profit şi de prezența ministrului mediului. Această săptămână va putea să fie introdusă în structura – și am agreat că va fi introdusă – în structura anului școlar 2022-2023, în modulele 4 şi 5 de învățare.

Modulele 4 și 5 – școlile vor avea libertatea să își aleagă, în funcție și de condițiile meteo și de alte specificități locale, să fie „Săptămâna Verde” în modulul 4 și „Școala Altfel” în modulul 5 sau „Săptămâna Altfel” în modulul 4 şi „Săptămâna Verde” în modul cinci.

Repet, depinde și de condițiile climatice, pentru că am pus la punct împreună cu domnul ministru al mediului încă de anul acesta, când, deși nu există în structura anului școlar o „Săptămână Verde”, împreună vom avea acțiuni de mobilizare a elevilor pentru activitățile de mediu.”

Lasă un răspuns