Cît de nemernic trebuie să fie un om ca, la aniversarea unui an de la un succes al său, să iasă la rampă cu o răbufnire de acuzații și resentimente?
În 6 ani de mandat, Klaus Iohannis a îngropat politica externă a Românei: N-a făcut țării sale nici o deschidere economică. Nimic, în afara de shopping și vacanțe! Nimic în materie de modernizare a instituțiilor! Nimic în materie de relansare a preocupărilor pentru infrastructură! În acalmie, viața președintelui a semănat cu o somnolență prelungă, egală cu comoditatea și similară lenei.
Nenorocirea cu pandemia l-a scos la lumină și ne-a arătat cît este de necalificat și incapabil de coordonare, în ciuda ambițiilor sale de mare conducător. Într-o perioadă în care măsurile de combatere a pandemiei se încalecă și se contrazic ridicol, președintele încercă să-și acopere incompetența și eșecurile acestui an dezastruos cu o isterie la adresa PSD-ului, încercând să ascundă responsabilitatea sa pentru starea de lucruri din țară. O fi avînd PSD-ul păcate cu nemiluita, dar, evocarea lor nu ține de frig și de foame. Și, nici nu vindecă. Amăgește doar. Populația este îngrozită de efectele pandemiei iar în economie bate vîntul. Fragilitatea sistemului sanitar se apropie de limite, iar președintele latră la umbrele trecutului. Singura sa soluție este fuga la „recomandarea experților“. Experții recomandă Iohannis, iar Iohannis se folosește de experți. Proverbele noastre au o vorbă scurtă. „Cine zice ăla e!” Așa și cu Iohannis și cu pandemia. Dezorganizatorul șef al României ultimilor ani, adică președintele Iohannis, este „principalul vinovat de acest dezastru. Și acest lucru trebuie afirmat „clar și răspicat”, cum zice tot el. Faptul trebuie afirmat clar, „pentru că miza este uriașă: destinul României de mîine”.
Este adevărat că țara noastră a fost puternic afectată de corupția guvernelor PSD și PNL. Acestea au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură și au direcționat fondurile publice către clientela de partid, zice Iohannis, arătînd numai spre PSD.
Președintele vrea să pună toate aceste păcate în seama unui singur responsabil, el și liberalii încercînd să joace acum, în prag de alegeri, rolul prea-curaților. Iohannis se întoarce la anticorupție, crezînd că lumea a uitat de case și de meditațiile sale. Și de succesiunea Grupului Etnic German. Exact ca Dan Barna. România fără hoție dar cu contracte pe fonduri europene. Hoți de case cu hoții de copii, cu hoții de fonduri europene, cu hoții de la achizițiile publice, toți într-un cor fredonează acum un soi de Odă a prea-curviei politice! Președintele încearcă să rămînă basul principal, arătînd spre adversari, crezînd că oamenii vor uita afacerile și corupția liberalilor și a bandei din Partidul Democrat, scursă tot în PNL.
Ce face Klaus Iohannis este un atentat la Constituția României, la statutul său de mediator, la utilizarea frauduloasă a televiziunilor și a radiourilor din țara noastră.
Citește egal și amenințător de pe un prompter un soi de vomă politică violentă, împănată cu atacuri de campanie electorală și zice că este o declarație politică.
”Adevăratele priorități au fost ignorate și abandonate și așa ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical, cu o infrastructură deficitară și cu un sistem educațional cu probleme critice. Clientelismul promovat la nivel de politică de stat și indiferența față de problemele sistemice acute au dus România în punctul în care statul era în pericol să nu își mai poată îndeplini misiunea sa fundamentală: aceea de a proteja sănătatea și drepturile cetățenilor”, a spus președintele, citind de pe prompter, fără să-și dea seama că vorbește și despre el însuși.
Cum se explică această răbufnire primitivă? Are președintele un consilier apucat sau el este posedat de o gîndire de lup fămînd? Mi-e greu să cred că președintele Iohannis a avut răbdare să compună o asemenea scriere lungă, obositoare pentru comoditatea sa. Mai degrabă, un consilier i-a scribălit un mesaj care însemană traducerea în cuvinte a unui urlet de tipul „îi mîncăm!”
Ce a mai zis președintele în teleamenințarea electorală de marți?
”Într-un asemenea context nefast și extrem de dificil, un singur partid și-a asumat responsabilitatea guvernării țării atunci când mulți alții au preferat să nu se implice.”
Cum adică „un singur partid și-a asumat responsabilitatea”? Minte de stinge! Nu-i adevărat că toate partidele au fugit și liberalii n-au avut încotro și s-au sacrificat să guverneze! Cumplită nerușinare! Au strîns cu ușa, au amenințat, au promis, au căutat trădători ca să ajungă la putere. S-au bătut ca disperații pentru guvernare iar, acum, ne vînd asta ca pe o favoare! Sictir!
Și, ce zice președintele?
” Nu a fost deloc ușor, dar chiar și cu un guvern PNL minoritar, atacat din toate părțile și fără susținere parlamentară, multe lucruri s-au schimbat în bine. (!?!?!?-nota autorului) „Concomitent cu eforturile uriașe pentru gestionarea epidemiei, cu resurse limitate aflate la dispoziție, am demarat, într-un strâns parteneriat cu Guvernul, reforme importante care trebuie continuate și aprofundate. În toate domeniile, deciziile se iau acum după consultarea experților și a specialiștilor, avem o relație excelentă cu partenerii europeni, iar România a fost scoasă de pe lista rușinii, în care ne-a inclus PSD, cea a țărilor cu probleme în ceea ce privește justiția și statul de drept”.
Știți ce nsemnă mai nou „consultarea experților”? Este doar o plasare a răspunderii la nivele inferioare a tuturor deciziilor luate la Cotroceni! Atît!
Cît de nemernic trebuie să fie un om care își face, din resentimente și din promovarea răzbunării, un mod de viață și o politică de stat?
Preluat: https://www.cotidianul.ro/resentimentele-in-politica-de-stat/