Fotografie preluată din Ziar de Cluj
Am fost șocat să văd cum U Cluj debutează în SuperLiga la Mediaș. Ca un fost student la Cluj, cu orele de sport făcute în parcul Babeș și cu sediul clubului U Cluj la parterul Casei de Cultură a studenților, am așteptat cu nerăbdare debutul Universității în SuperLiga mediocrilor. SuperLigă cum Mitică Dragomir, Gino Iorgulescu sau Burleanu pot fi considerați reprezentări de superman.
Cum naiba a ajuns U Cluj să joace cu U Craiova la Mediaș, pe un stadion modest, fără studenți și fără tradiție fotbalistică, în vreme ce Cluj BT Arena, cu ale sale 20.000 de locuri în apropierea celui mai mare complex studențesc din țară, este ținut la păstrare? Meciul a ieșit prost. ”U” cu toată galeria venită la găzari medieșeni a scos un egal chinuit. A debutat ”acasă” la Mediaș! Abia după două zile m-am dumirit.
Un prieten de la Cluj mi-a trimis un articol din ”Ziar de Cluj” intitulat ”Cum arată Cluj Arena cu 9 zile înainte de festivalul de muzică pe stick? Cu gazonul gata compromis!”
Îl reproduc pentru că el lămurește lucrurile în foarte puține cuvinte.
”Într-o filmare din dronă publicată pe canalul de YouTube „Legat De Cluj LDC” se poate observa cum se lucrează la scenele de lângă BT Arena, respectiv din interiorul stadionului Cluj Arena. Şi că folia aceea de plastic azvârlită în batjocură pe gazon şi peste pista de atletism nu protejează nimic.
Dar cui să îi pese? În fond binefăcătorii administratori clujeni ai UNTOLD, nu ai clujenilor care i-au ales în funcţii, pun cu drag municipiul cu toate facilităţile sale preş la picioarele lui Buta, să nu cumva să plece acesta acasă cu conturile goale – “căcât” “a suferit acesta în Pandemie”!
La final, cu pista distrusă, cu gazonul praf, cu Parcul Mare proaspă renovat în cinstea lui Buta şi închis clujenilor, acesta va mai promite ceva promisiuni despre cum va băga el milioane de “oiro” în refacerea Parcului mare şi Cluj Arena, şi cu vorbele vom rămâne.
Cu zgomotul, chiriile mari, preţurile la servicii crescute, grobianism, nesimţire şi mizerie. Cu complicitatea, de la începutul sulfuros al acestei afaceri, a lui Emil Boc şi restului administraţiei clujene”.
Cînd este vorba de Untold, obrazul Clujului nu mai contează. Cu atît mai puțin echipa ”Universitatea”. Și chiar locuitorii, agresați nocturn pînă la exasperare. Probabil că BT Arena va mai rămîne închisă pentru încă două luni pentru reparații și regazonare. De ce sacrifică Emil Boc și gașca sa o echipă de fotbal și agită nopțile localnicilor? Explicația este simplă. După Caritas, Untold a devenit cea mai profitabilă afacere a Clujului! Nu eu sunt cel mai potrivit pentru a recurge la o anatomie financiară completă a manifestării. Sigur, festivalul, o făcătură de mari proporții de muzică electronică, aduce mulți bani în oraș. Poate mai mulți decît Caritas. Cert este că Untold s-a înmulțit iepurește. Destul de greu am putea stabili cu exactitate care sînt puiuții aceleiași echipe sau grupare de interese. Dar proba că Untold este mai mult o afacere uriașă decît un eveniment cultural stă și în faptul că oamenii din spatele Untold încearcă să multiplice afacerea și la București, în Parcul Izvor. Asta se subînțelege din declarația fantomaticului Nicușor Dan.
„Doresc să-i asigur pe bucureşteni şi pe reprezentanţii ONG-urilor de mediu că Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desfiinţat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată. Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat. În anii precedenţi Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulţi, târguri, festivaluri sau concerte, însă eu susţin că municipalitatea trebuie să-şi canalizeze fondurile către alte obiective de investiţii. Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privaţi, eventual în parteneriat cu administraţia locală”.
Afacerea de la Cluj, privită cu atîta îngăduință, simpatie, chiar generozitate de echipa liberală a lui Emil Boc, se îndreaptă vertiginos spre Capitală. Din fericire, 20 de ong-uri s-au ridicat în apărarea Parcului Izvor și-i cer lui Nicușor Dan să nu sprijine concesionarea parcului cu pricina. Mă îndoiesc că o va face. Nicușor Dan a rămas singur cuc la Primăria Capitalei și are nevoie de sprijin. De la PSD-Ciolacu-Firea nu are la ce să se aștepte, așa că singura lui speranță a rămas la PNL. Adică la Emil Boc, la Buda și la Tișe, la Ciucă și care or mai fi rămas cu săgeata.
Moara electronică de făcut bani pe ritmuri muzicale se apropie vertiginos de București! Piețele celor săraci cu duhul abia așteaptă!