Noul an școlar trebuie să înceapă cu elevii în bănci și cu profesorii la catedră

Mai sunt doar câteva săptămâni până la deschiderea noului an școlar și Ministerul Educației și Cercetării pare, în continuare, incapabil să gestioneze situația creată de epidemia de COVID 19, care a influențat considerabil și negativ desfășurarea procesului de învățământ din România, în semestrul al II – lea al anului școlar 2019 – 2020.

În continuare, în minister pare să domnească haosul, urmare a deceniilor de proastă gestionare și de dezinteres din partea autorităților statului român. Având în vedere că, în ciuda așteptărilor optimiste ale conducerii ministerului, situația epidemiologică din România pare să se înrăutățească, Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) îi cere doamnei ministru Monica Cristina Anisie să ia măsuri urgente și energice pentru a pregăti școala românească pentru noul an școlar, ce se va desfășura, cel mai probabil, tot în condiții epidemiologice speciale.

Așa cum a demonstrat experiența semestrului al doilea al anului școlar încheiat, școala online nu este școală. Tehnologia nu poate suplini decât în prea mică măsură necesitatea interacțiunii directe dintre elevi și dascălii lor. Calitatea învățământului are de suferit, iar acum, în plus, părinții care se întorc la serviciile lor, sunt puși în imposibilitatea de a-și mai supraveghea copiii, așa cum au făcut-o în lunile de carantină. Elevii trebuie să se întoarcă în bănci, profesorii trebuie să se întoarcă la catedră.

Pentru asigurarea condițiilor de igienă și de distanțare epidemică, AUR recomandă conducerii ministerului:

  1. Să folosească clădirile liceelor dezafectate ca urmare a reducerii numărului de elevi din ultimii ani (consecință a scăderii natalității și a plecării românilor din țară) ca spațiu de desfășurare a cursurilor pentru clasele cu număr mare de elevi care trebuie divizate pentru a fi asigurată distanțarea socială și care nu au posibilitatea să învețe în mai multe schimburi
  2. Să angajeze, pe perioadă determinată, de un an, profesori, învățători și educatori, pentru a preda la clasele apărute temporar, ca urmare a divizării sus-menționate. Asigurarea cu personal nu reprezintă o problemă, deoarece reducerea constantă a numărului de elevi din România, în ultimii ani, a creat o presiune crescută asupra corpului profesoral, mulți absolvenți de facultăți, bine pregătiți, negăsind un loc de muncă în sistem.

În ceea ce privește efortul bugetar, nici acesta nu ar trebui să reprezinte o problemă, având în vedere faptul că de ani de zile legea prevede o alocare bugetară de 6% din PIB pentru învățământ, fapt niciodată respectat până acum. Situația dată se constituie, astfel, într-o ocazie pentru autorități, de a respecta legea în materie și, sperăm, o ocazie pentru ca doamna ministru Monica Anisie să își folosească energia și timpul mai cu folos decât prin repetatele apariții TV.

Lasă un răspuns