Toată tevatura legată de formarea Guvernului o depășește binișor pe cea din campania electorală. Discuțiile despre combaterea pandemiei, chiar și tărăboiul stîrnit cu tehnici moderne de intoxicare în Piața Victoriei pentru debilizarea PSD-ului, au fost asemănătoare cu urletele politicienilor și cu transmisiile în direct de pe la porți închise, îndărătul cărora se juca un soi de alba-neagra pe funcții și pe bani.
La primul anunț pe din patru că s-au înțeles, Dacian Cioloș (regretabilă prezență lemnoasă în politică!) a anunțat că ”Negocierile vor continua pentru a realiza un program de guvernare”. Sub aparența de firesc, oamenii au trecut peste afirmația ciupitului Dacian Cioloș. Sunt mai multe partide și programul de guvernare al acestei încropite Coaliții ar reprezenta o selecție de cîte puțin din al fiecăruia. Liberalii ar zice, noi vrem asta, pluseriștii, astea sunt ale noastre, iar maghiarii, hop și ei cu ceva pentru minoritate. În final, din trei programe, presărate și cu mici nevoi ale unor minorități (altele decît cea maghiară) ar trebui să rezulte un luminos proiect de țară pentru următorii patru ani. Ar trebui!? Dar nu-i așa!
Și în cazul altor alianțe, selecțiile de programe au dat un fel de bici care n-a pocnit niciodată. În primul rînd, din programele celor trei partide de bază ale așa-zisei Coaliții n-a rezultat cine știe ce. Probabil că pe net o fi fîsîit ceva în timpul campaniei electorale. Din aparițiile televizate ale comunicatorilor am reținut doar ”fără penali în funcții publice și fără privilegii pentru politicieni”, două lozinci mai vechi ale celor de la USR PLUS (Minus) si care sunt niște sloganuri ale privilegiaților din respectiva cooperativă politică. Și nimic altceva! Exceptînd grohăitul ”Moarte PSD”, mare brînză n-am reținut nici din campania PNL. Aș zice că față de acuzele președintelui, liberalii au prestat ca ca șoricelul din desenele animate. Adică de-a dreptul chițăit!
Negocierile cu iz de tîrguială s-au desfășurat la două mese. La una pentru posturile din guvern și din instituțiile subordonate și la alta pentru conținutul programului de guvernare. Asta am dedus din afirmația Ciupitului. Presupun că totul s-a desfășurat în camere diferite, poate și în alte clădiri și cu alte echipe. Cum se poate? Dintr-o dată, proștii aceștia îmbuibați au devenit genii și au dobîndit o atenție distributivă de circari? Nu-i văd pe nici unul cîntînd la două piane sau la patru mîini (cer scuze instrumentului pentru pomenirea în această mizerie de comportament)! Și nici capabili să întocmească sinteze referențiale nu-i văd!
Să ne imaginăm cum au lucrat la componența planului de guvernare pentru Trasnsporturi? Au fost toți specialiștii de la toate cele trei partide pe Transporturi? Au și maghiarii un expert în Transporturi sau au un fraier de serviciu care trebuie să ocupe un post de secretar de Stat la Transporturi?Și dacă nu prinde Transporturile, îl mută la Cultură sau la Economie? Sau la aceeași masă se aflau și cei cu programul de guvernare de la Sănătate și de la Cultură?
Să zicem că în genialitatea lor tîmpă au nimerit un fel de plan pentru Transporturi? O fi participat și Lucian Bode care să le spună ce ar trebui continuat? Dar cel care vine la Transporturi nu a fost decis! Vine Marcel Boloș sau unul de la USR-Plus (Minus)? Dacă nu este de acord? Dacă are o altă idee? Sau nu se pricepe? Știu ei ce fonduri sunt disponibile pentru a include un proiect sau altul? Sau fac o ciornă și pe urmă mai văd și o dreg din mers? Cum au reușit să ”asorteze” prioritățile cu cel chemat să le aplice, cîtă vreme nu-l cunoșteau încă? Sau dacă îl știau doar sau cel presupus nu avea habar? Este ca și cum Marcel Vela ar fi primit schița programului de guvernare pentru aplicarea ei la Ministerul Culturii! Sau Ion Ștefan, zis Grindă, pentru a gestiona în următorii patru ani domeniul Educției!
Aș vrea să înțeleg și eu ce fel de program de guvernare întocmesc ei în trei zile cîtă vreme bugetul nu a fost creionat și în atîția ani nu au izbutit unul mai de Doamne ajută!? O ceată de impostori plănuiesc pentru țară și împart poroiecte de dezvoltare (nu banii,pentru că banii nu-i au). Dar nici de proiecte nu putem vorbi petru că mintea lor n-a conceput niciodată o asemenea lucrare complicată. Să nu uităm că precedentele programe de guvernare ale liberalilor (inclusiv ale celor 3 premieri PSD) au fost niște caricaturi. S-a ales din ele altceva decît au plănuit. Și au fost dirijate de întîmplare, nu de guverne.
Mă tot întreb dacă nu cumva ar fi fost mai folositor ca această adunătură de politicieni (pe care nu-i leagă nimic) să fi stabilit o listă de priorități și apoi să fi încercat să găsească între ei oamenii capabili să o pună la cale?
Nu de alta, dar în toată desfășurarea așa-ziselor negocieri eu nu găsesc argumente și elemente de treabă serioasă, demnă de încredere și de speranță!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/negocieri-peste-tirguieli/