Iohannis vopsește gardul – editorial de Cornel Nistorescu

https://www.presidency.ro/

Vineri, la amiază (nu sîmbătă, pentru că președintele nu lucrează decît în cazuri de catastrofă!), a avut loc la Cotroceni o altă întîlnire „istorică”. Cu aerul său de comandant bosumflat, președintele s-a întîlnit, din nou, cu guvernatorul Mugur Isărescu și cu primul ministru L. Orban, însoțit de Florin Vasile Cîțu. Împreună, cei patru nu reprezintă nici un fel de organism colectiv. Nici nu pot lua decizii pe care să le anunțe în public. Să fie acesta motivul pentru care participanții la respectivul conclav au tăcut la sfîrșitul întîlnirii? Sau este vorba de o neînțelegere, de o situație dificilă la care cei patru, plus consilierul Marinescu (mai mult pe post de traducător de limbaj economico-financiar), nu au găsit nici o soluție?

Marele profesor suplinitor de fizică de la Agnita s-a mai arătat țării ca un intens preocupat de situația economică și financiară a României. A făcut-o cu două săptămîni în urmă, cînd a mai organizat la Cotroceni o întîlnire similară. Și atunci a dorit să înțeleagă și el cum stăm. Noi, nu el! Atunci radia de optimism sau mințea cu dezinvoltură. Reproduc din declarația sa, dată în data de 8 mai, după aceeași întîlnire ținută în aceeași distribuție. Iată ce spunea președintele Klaus Iohannis în data de 8 mai (pandemia curentă):

Tocmai am finalizat o întâlnire foarte bună, la care au participat, împreună cu mine, domnul Ludovic Orban – Premierul, domnul Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale, Ministrul Finanțelor – domnul Cîțu, și colegul meu, Cosmin Marinescu. Am avut o discuție destul de lungă și am reușit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluții foarte bune(..)Am găsit soluții pentru toate și este evident că aceste soluții pot fi puse în practică cel mai bine dacă toate entitățile care au fost astăzi la masă lucrează împreună. Au lucrat și până acum, vom intensifica lucrarea(…) Avem programe, avem soluții pentru finanțarea deficitului, pentru revigorarea economică și credem că dacă facem lucrurile așa cum trebuie – și așa ne-am propus să le facem – atunci avem șanse bune să își revină economia românească și să ieșim destul de repede din situația total neplăcută, din situația de criză în care ne găsim acum”, a declarat Klaus Iohannis, după întîlnire.

Unde sunt soluțiile de la „întîlnirea foarte bună” de la Cotroceni ținută pe 8 mai? Le-a mîncat bau-bau! Citiți presa de după data de 8 mai și vedeți dacă este pomenită vreuna! Sau, dacă a fost inițiată o caricatură de măsură decurgînd din intensificarea „lucrării împreună”? Klaus Iohannis a făcut, în 8 mai, o declarație de doi bani și de ochii lumii, urmînd să repete „lucrarea împreună”, pentru a găsi „soluțiile pentru finanțarea deficitului!”

Au reeditat „lucrarea împreună” și n-a ieșit nimic? De ce, după întîlnirea de vineri, președintele n-a mai suflat o vorbă despre „soluțile pentru toate”? S-a grăbit să plece la Sibiu? A descoperit că situația este și mai proastă decît credea? În loc să se laude cu soluțiile „pentru finanțarea deficitului” și-a mușcat limba ca să nu injure? Cert este că a doua întălnire de la Cotroceni (de lucrat împreună) s-a terminat cu o tăcere mormîntală. Klaus Iohannis, cucul aducător numai de vești bune, a amuțit inexplicabil.

A curs calendarul pînă azi. Citiți presa noastră cumpărată de guvernul Orban și vedeți dacă aflați ceva despre rezultatele aceste întîlniri și despre soluțiile pomenite la întîlnirea precedentă! Măcar o știre despre cum s-a încheiat! Puteți să trageti cu tunul și nu găsiți nimic.

Și, totuși, care a fost subiectul la Cotroceni? Din surse demne de încredere (și acelea pot fi găsi pe la Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, nu la București) la Cotroceni s-a discutat despre lipsa banilor. Guvernul Orban nu mai are bani. Și ca niște amatori într-ale guvernării României (și Iohannis și Orban și Cîțu) l-au chemat pe Mugur Isărescu. Între ideile stupide pronunțate cu acest prilej a fost ca BNR să rezolve (garanteze, acopere) un necesar de 30 de miliarde de euro. Mugur Isărescu ar fi făcut ochii cît cepele și ar fi spus că nu se poate.


-Și care ar fi soluția să facem rost de bani?

Guvernatorul le-ar fi spus să mărescă impozitele pe marile averi, cele mai multe depozitate prin Elveția, Monte Carlo, Miami și paradisuri fiscale. Liberalii ar fi răsăpuns că ei nu pot face așa ceva pentru că sunt liberali. Îi seacă la alegeri. O altă soluție ar fi să se adreseze Fondului Monetar Internațional. Dar în schimbul banilor, FMI va cere același lucru. Mărirea taxelor și impozitele pe marile averi.


După informațiile noastre, întîlnirea s-a încheiat în coadă de pește. Salvatorul Klaus Iohannis a rămas mut, iar cei doi liberali au plecat acasă, urmînd să găsească un răspuns la întrebarea simplă:


-De unde facem rost de bani?

Preluat: https://www.cotidianul.ro/iohannis-vopseste-gardul/

Lasă un răspuns