Drumul acesta de pămînt duce printre holde pînă departe spre Mureș și de acolo înfășoară pe sub poalele Munților Apuseni. E prietenos și sună ca o muzică a pașilor. Pămîntul e reavăn, pe alocuri moale și ia repede urmele călcăturilor, amortizînd întîlnirea trupului cu originea sa. Pot face o plimbare lungă, minunată pentru condiția fizică, dar și pentru cernut gîndurile.
Mă pot întreba în liniște, ce este de făcut? Unde duc aceste zile? Mulți sunt nepăsători. Nu vor nimic, nici dacă ele ar duce spre capătul lumii. Alții se întreabă și ei. Sunt oameni care suferă pentru aceeași zi de mîine.
Cei care căutăm răspunsuri ar trebui să ne strîngem.
Ce este de făcut? Simplu și eficient!
Și îmi vin în gînd cîteva lucruri. Parcă mă aud cum mi le spun singur:
– Să-i cerem președintelui să reconsidere imediat poziția ocupată de oamenii pregătiți și de profesioniști performanți. Cu aventurieri și carieriști, cu hahalere și beizadele vom regresa sau, cel mult, vom bate pasul pe loc și nu vom ajunge nicăieri.
– Nu poate? Să căutăm un altul care să conducă politica repunerii oamenilor competenți în pozițiile cheie.
– România ar trebui să preia controlul asupra energiei și resurselor.
– Să reconsidere politicile de educație și de tratament a personalului didactic
– Să blocheze, pentru 5-7 ani, plecarea din țară a absolvenților de universități instruiți cu burse sau pe fonduri publice sau pe bază de credite bancare
– Să restricționeze și să condiționeze racolarea și exportul de inteligență.
– Să bată în cuie o politică națională pentru agricultură și producerea hranei
– Să interzică serviciile secrete în justiție și instituțiile statului de drept.
– Să ceară anularea legii care permite serviciilor secrete să înființeze și să opereze societăți economice sub acoperire
– Să interzică nepotismele în instituțiile statului și în serviciile secrete
– Să reducă drastic exploatarea pădurilor
– Să reformeze poliția ca instituție de ordine publică și să o repună sub controlul strict al legii și al valorilor morale și profesionale
– Să relanseze cercetarea științifică romanească
– Să reglementeze funcționarea presei pe criterii profesionale și relația libertății de exprimare cu drepturile fundamentale ale omului.
Sunt cîteva lucuri simple, care ne pot schimba viața. Și se pot adăuga și altele mai importante sau mai mici, într-un program de relansare a țării. Dar nu „program de guvernare”, nu program de partid, nu ambalaj de putere?
De fapt, marea problemă ar fi cum să trecem aceste nevoi dincolo de cuvinte.
Mă tot întreb, ce este de făcut și cum să trecem dincolo de vorbe goale și cum să convertim toată energia cheltuită pentru strîmbe, negații, bîrfe și proteste într-o voință comună?
Pentru cîteva ceasuri, pentru o zi sau două, pentru cel mult o săptămînă, pe drumul de pămînt, printre holde, rămîn urmele pașilor mei.
Preluat: https://www.cotidianul.ro/ginduri-pe-un-drum-de-tara/