Gianina Șerban (AUR): Fermierii români nu sunt suficient de susținuți prin programe și strategii

Agricultura românească ar putea fi la un alt nivel, ținând cont că solurile sunt fertile și ar putea susține o serie largă de culturi agricole. În ciuda acestui potențial, sectorul agricol bate pasul pe loc. Deputata AUR Gianina Șerban susține că, din discuțiile cu fermierii, a reieșit faptul că aceștia au prea puține informații privind programele de susținere implementate de statul român. Aceasta a sesizat Ministerul Agriculturii pe această temă și a solicitat detalii despre programele și subvențiile destinate susținerii fermierilor și agriculturii din România.

Gianina Șerban a subliniat că, prin astfel de programe de susținere putem dezvolta durabil, ecologic, sustenabil și în condiții de siguranță alimentară, agricultura din România și produsele finite rezultate.

Însă, este nevoie de campanii de informare deoarece o mai bună cunoaștere a programelor derulate de instituțiile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii ar dezvolta agricultura din România, ar crește capacitatea forței de muncă, ar exista o producție mult mai mare și diversificată, implicit prețuri mult mai mici și competitive cu produsele ce vin din alte țări, de multe ori având o calitate mult mai slabă.

Deputata AUR a precizat că, din discuțiile cu fermierii, „de multe ori am constatat că nu sunt informați cu privire la programele existente și la beneficiile acestora. În cele mai multe cazuri, descurajați fiind de blocajele birocratice, de lipsa de informare și de incertitudinea în plan financiar, aceștia renunță în a-și valorifica terenurile agricole. În acest sens, asistăm la degradarea terenurilor, eroziunea solului și distrugerea stratului de sol fertil”.

Printr-o solicitare adresată ministrului Petre Daea, Gianina Șerban a cerut răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Care sunt principalele programe de susținere a fermierilor și agriculturii din România în anul 2023?

2. Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale are în program lansarea altor programe de susținere a fermierilor din România?

3. Ce productivitate au avut fermierii în ultimii 5 ani? Aș dori ca răspunsul să fie defalcat pe județe.