FOTO: TIMI SLICARU
Surpriză toală la Congresul PNL. După toată sforăria de scoatere din joc a lui Ludovic Orban, Congresul PNL a arătat ca o demonstrație de protest față de Iohannis și Cîțu, dar nu în Piața Victoriei sau la Cotroceni, ci la Congresul PNL.
-Nu suntem preș în fața președintelui și a Binomului, a fost principalul mesaj al mulțimii de liberali reunite la congresul de la Romexpo. În tot timpul cît președintele României a stat în sală, Iohannis n-a auzit nici Iohannis, nici Cîțu. Tot montajul de sufocare a libertății de exprimare în PNL, toată sforăria de impune a lui Cîțu și de izolare a lui Ludovic Orban arăta ca o răzbunare.
Cu un cîț penal în frunte vor avea victorii multe
Discursul președintelui Iohannis (pe care îl voi atașa în post-scriptumul editorialului pentru cei care nu l-au urmărit) a fost chel de idei, de spirit mobilizator, de direcție, de prestanță. Goală este prestația președintelui Iohannis în cei șapte ani de mandat și goale sunt discursurile sale scrise de cine știe cine. Pînă și la Congresul celor care l-au făcut președinte (pe unii i-am văzut arestați imediat după victoria sa în alegeri, pe alții i-a scos din joc în felurite chipuri).
„Moțiunea” lui Florin Cîțu a fost o bolboroseală cumplită. Iohannis a bătut într-o oală spartă, Cîțu a îngăimat lucruri fără legătură între ele, dominate de „Eu sunt Florin (nu Vasile!)”. Idei de ieșit din criza pandemică și energetică? Nici urmă! Și o gîscă ar fi găsit ceva de măcănit pe aceste două dosare majore!
În mod obișnuit, Cîțu ar fi trebuit să renunțe. Să se retragă. Culmea este că l-au ținut nervii și a continuat cu improvizațiile numite moțiune.
Cu un cîț penal în frunte vor avea victorii multe
Mărturisesc faptul că mă așteptam să aud celebrele scandări de la congresele Partidului Comunist. În mintea lui Iohannis, altă atitudine nu încape. Dacă am fi avut aparate de reprize de scandare „Cîțu și Iohannis” sau ”Cîțu președinte!” ar fi trebuit să recunosc triumful binomului, al serviciilor urcate cu picioarele pe Orban și pe adversarii lui Florin Cîțu. Ar fi fost sfîrșitul dramatic al democrației românești, al speranțelor care mai pîlpîie în mulți români. Am fi asistat la prăbușirea butaforiei cu iz democratic și am fi avut o confirmare categorică a statului totalitar instaurat la marginea Uniunii Europene. Norocul nostru vine de la faptul că operațiunea de călărire a deciziei liberalilor invitați la Congres n-a reușit. A eșuat comic! Maimuțăreala politică scoasă la înaintare prin zicerile lui Rareș Bogdan s-a lovit de dezamăgirea, nemulțumirea și revolta liberalilor. Nu este chiar atît de mort spiritul civic, pare să fi spus mulțimea delegaților. Nu suntem preș. Nu putem fi folosiți cu toții. Bunul simț în fața evidențelor n-a murit. Teama în fața amenințărilor nu a cîștigat încă.
CSG: A înnebunit salcâmul!
Congresul a arătat dintru început că există un spirit de libertate și de dreptate între liberali. Sigur nu-i include pe cei pomeniți cu mari strigăte de Rareș Bogdan. Dimpotrivă! Nu știu cît de mare și nu știu pentru cît timp. Unii chiar mai gîndesc normal. Alții (mulți de tot) sunt doar vînători de ciolan. Imaginați-vă că la Congresul PNL din acest an singurul care a invocat restaurarea meritocrației în partid a fost nuca goală de Gheorghe Flutur. Cine și-ar fi imaginat și mai crede că unificatorul liberalilor în fața unui imaginar dușman extern poate fi Rareș Bogdan?
Congresul cu strigăte de guiț al lui Rareș Bogdan a fost prima notă de isterie de tip fascistoid de la acest congres. Rămînem cu ochii pe lucrări și continuăm pe măsură ce lucrările se derulează.
(VIDEO/FOTO) Iohannis și Cîțu cuvântau, liberali strigau: „Demisia, demisia”, „Orban! Orban!”
Post Scriptum:
Reproduc discursul istoric în materie de limbă de lemn al președintelui Iohannis:
”Bună ziua, dragi liberali,
Stimați invitați,
Nu ne-am mai întâlnit de mult în această formulă și mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare și vă salut cu căldură pe toți, liberali din toată țară!
Ne aflăm, și nu pentru prima dată, într-un punct de inflexiune, nu doar pentru Partidul Național Liberal, ci și pentru România.
Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit.
Partidul Național Liberal este un partid viu, competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate, pe moțiuni și pe proiecte.
Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni.
Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România.
Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat.
Un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel oricum expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior!
Viitorul președinte al Partidului Național Liberal va avea o misiune foarte, foarte grea. Să demonstreze, în primul rând, că Partidul Național Liberal este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiția sa, nu doar pentru istoria sa, indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că milioane de români iubesc fibra liberală și valorile asumate de acest partid.
Ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată, profund democratică, o țară care să recupereze rapid decalajele față de celelalte state din marea familie europeană.
Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor, în 2020, patru ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze și să finalizeze investiții structurale majore și reforme sistemice îndelung așteptate.
Astăzi, membrii Partidului Național Liberal își aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine însă ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe.
Cel mai important argument pentru necesitatea unității partidului este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un adevărat vector de modernizare și construcție pentru națiunea noastră.
Partidul Național Liberal se află în fața unui test de maturitate. Sunt convins că are capacitatea să arate că este un partid care își înțelege rolul în societatea românească, într-un moment când este mare nevoie de dovezi de responsabilitate, de înțelepciune, de unitate în jurul unor valori comune și de solidaritate în fața unor crize multiple.
Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficiență, despre înnoire și despre reconectare cu oamenii.
Partidul Național Liberal are obligația să își asculte alegătorii, să țină cont de lecția voturilor primite și să se adapteze la problemele reale ale prezentului.
Recent, făceam un apel la responsabilitate și maturitate către partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care îl reiterez, pentru că nu toți cei cărora le era adresat au manifestat aceeași responsabilitate și maturitate.
Atrag din nou atenția tuturor partidelor parlamentare că, dacă vom continua așa, riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că, atunci când oamenii sunt dezamăgiți de cei care îi reprezintă, se creează un vid între ales și alegător, imposibil de umplut.
Dragi liberali,
Vă văd hotărâți pe toți cei de aici și știu că vă doriți cu toții un singur lucru – ca România să câștige! Să fie condusă de un guvern în care forța motrice este Partidul Național Liberal.
Este imperativ să depășim cât mai repede actuala criză.
Actuala guvernare trebuie fără doar și poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia.
Cu atât mai mult, când prim-ministrul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, întregul Partid Național Liberal ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină cu toate forțele.
Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne.
Nu numai că Partidul Național Liberal trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta.
Ca acest lucru să fie posibil, este însă nevoie de fapte, de acțiuni concrete care produc beneficii palpabile pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni.
Avem instrumentele necesare, avem planurile adecvate, avem fondurile care să ne permită să le punem în aplicare.
Să avem și înțelepciunea, și maturitatea de a ne reașeza cu toții la aceeași masă, masa discuțiilor despre soluții pentru România!
Este nevoie ca guvernul să își asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun, un trai prosper aici, în țara noastră.
Prioritățile rămân neschimbate: românii vor investiții în sănătate și infrastructură, românii vor eliminarea birocrației și vor digitalizare, românii vor venituri mai mari și sprijin pentru categoriile vulnerabile. Românii vor o educație mai bună pentru copiii lor, românii vor să își îndeplinească visul european, al unui trai prosper într-o societate liberă și democratică.
România, ca și multe alte state europene, se confruntă în prezent cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cât mai bine, este nevoie un guvern eficient.
Guvernarea presupune însă, în primul rând, o muncă de echipă, cu parteneri care se bazează pe relații de respect și încredere reciprocă, iar Partidul Național Liberal are obligația față de români să continue să guverneze responsabil.
Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite, în care unii parteneri se comportă că și cum ar fi într-o dezbatere pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă.
Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverență, tenacitate, dialog real cu cetățenii. Cine nu este pregătit pentru așa ceva nu poate guverna România.
Dragi liberali,
Eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulți ani cu Partidul Național Liberal va continua și va produce multe beneficii pentru România.
Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru Partidul Național Liberal și că guvernarea va fi bine gestionată de liberali, care vor ști să susțină un Executiv racordat la provocările momentului și preocupat de dezvoltarea țării pe termen mediu și lung.
Contați mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit încrederea și sprijinul lor!
Un program care are în prim-plan o Românie normală, mai puțin afectată de scandaluri și dispute sterile și mult mai mult orientată spre creștere organică, spre bunăstare, spre șanse egale pentru toți, spre servicii publice moderne.
Cu alte cuvinte, o democrație consolidată și un viitor mai bun pentru fiecare român.
Eu vă mulțumesc și vă doresc mult succes la acest Congres! Văd că sunteți energizați și așa este bine, dar la final trebuie să fim o echipă.
Preluat: https://www.cotidianul.ro/congres-scapat-de-sub-control/