În sfîrșit, a venit vremea să vedem ce fel de servicii secrete avem! La fel, a venit vremea să vedem cît de sănătos și de puternic este celălalt umăr al președintelui nostru (nu cel operat), nu prea opintit în sprijinirea țării sale. Sub ohii mari cît cepele ai cetățenilor români preocupați de politică și economie, iaca s-a vîndut de lichidator și Termocentrala de la Mintia. A dat SRI-ul vreo veste? A transmis SIE o informație la Cotroceni despre identitatea cumpărătorului? Știe poporul român cine îl va salva din criza de enrgie? Un material difuzat de Deutsche Welle comunică aceleași nelămuriri șocante care ar trebui să-l bulverseze și pe președintele Klaus Iohannis. Iată ce spune Deutsche Welle, nu Cotidianul:
”Termocentrala Mintia, aflată în insolvență din noiembrie 2019 și în conservare din 2021, a fost vândută singurului ofertant: Mass Global Energy Rom, companie înființată special pentru această achiziție, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. Termocentrala a fost total oprită la începutul acestui an, după o serie de alte întreruperi generate de lipsa cărbunilor.
Persistă o serie de întrebări și suspiciuni legate de această vânzare a Termocentralei Mintia cu 91 de milioane de euro, o sumă care reprezintă jumătate din banii investiți în ultima retehnologizare: de ce, după vânzare, contractul nu a fost făcut public; de ce, dacă statul voia să vândă Mintia, nu a făcut-o în timp ce această termocentrală se afla în funcțiune și mergea din plin, de ce a fost așteptat momentul cel mai nefavorabil pentru o astfel de tranzacție?” (Termocentrala Mintia:cum a murit și de ce salvarea este secretă)
Cotidianul între articolele de astăzi mai adaugă ceva:
”Valoarea investiției Romgaz era de circa 300 milioane euro, din surse proprii, iar termenul de punere în funcţiune a centralei a fost stabilit pentru trimestrul patru al anului 2023. Proiectul Romgaz a fost dosit fără explicaţii, iar afacerea a fost vândută unor investitori arabi contra sumei de 91 milioane de euro. Firma cu sediul central la Amman promite că va injecta în Sistemul Energetic Naţional curent produs cu gaze naturale cumpărate de la Romgaz. Pentru amatorii de speculaţii mai putem adăuga că Romgazul a fost ejectat din afacere cam în aceeaşi perioadă în care preşedintele Klaus Iohannis emitea un decret privind acreditarea domnului George Cristian Maior (ambasador in SUA şi fost şef SRI, n.red.) în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reședința la Amman”.(Cotidianul, Marcel Bot, Afacerea Mintia are toate ingredientele unui şmen de succes)
Cîtă vreme băieții gîfîie pe urmele noastre, de ce nu le-am amușina și noi pe ale dînșilor?
Am dat fuga pe net și am căutat să vedem ce-i în Irak, la originea firmei care salvează defuncta noastră termocentrală de la Mintia. Și peste ce am dat? O serie de firme din același grup, toate situate în Regiunea Kurdistan:
Mass Global Energy (Erbil) Combined Cycle Power Plant – Erbil
Iraq – Kurdistan Region – Erbil
Makhmour Road – Pirdawood
Mass Global Energy (Suleimanya) Combined Cycle Power Plant – Suleimanya
Iraq – Kurdistan Region – Suleimanya
Kirkuk Main Road – Chamchamal
Mass Group Holding Energy (Basmaya) – Basmaya Gas Power Station
Iraq -Baghdad,Kout Main Road -Alwahda District
Mass Global Energy (Duhok) – Duhok Gas Power Station
Iraq – Kurdistan Region – Duhok
Este vorba despre zona controlată de americani. Nu vă putem spune cît de dezvoltat este grupul și cît de mult contează el în producția de energie a Irakului. Probabil că rivalizează cu marile companii americane, germane sau englezești și supermanagerii grupului au hotărît să se extindă și în România. În deșertul irakian nu mai era loc de afaceri. S-au consultat și cu firma mamă de la Amman care poate fi contactată și la Mass Energy Holding Group – Amman Office, Mass Jordan Renewable Energy Company – Management
Amman- King Abdullah II Street – in front of Al-Hussein Gardens
Tel: +962 6 5542255/56/57
Mob: +962 79 5816014P.O. Box: 546 Amman 11953 Jordan
Email: [email protected].
Și au hotărît să ia de pe capul românilor o problemă uriașă, mai ales că aceștia au investit ca proștii o sumă uriașă în modernizarea termocentralei și apoi au închis-o. Nu-i exclus să fi abordat și ambasada României de la Amman și să fi primit imediat binecuvîntarea: Haideți, băieți!
Ce ne facem cu George Cristian Maior, totdeauna treazul nostru ambasador de la Amman, tocmai sosit după un mandat misterios, de lung și de inexplicabil în America?
Are cumva un amestec în această achiziție a celor din Kurdistan? În ce măsură știe, în ce măsură îi implică pe niște acționari americani? În ce măsură, în spatele firmei din Insulele Cayman aflate în relație cu firma din Amman, e și cineva din România?
Cam pe aici trebuie să se învîrtă întrebările și răspunsurile obligatorii ale serviciilor secrete românești și ale DNA. Dacă nouă, cetățenilor obișnuți, ne miroase a afacere murdară, de ce nu le-ar mirosi și lor și de ce nu s-ar strădui să ne ofere lămuririle necesare? Nu de alta, dar ne-au îmbătat cu tot soiul de descoperiri fantomatice! Ba, cu un ungur din secuime care a pus ceva într-un coș de gunoi, ba cu un zăltat din Oltenia care voia să lupte în Siria.
Nu cumva, de data aceasta, dau și peste un om de-al nostru?