Cîștigătorul nu ia tot! – editorial de Cornel Nistorescu


”Cîștigătorul ia tot!”, cînta ABBA și se mai aude și acum. Era vorba despre dragoste, deși nici acolo nu putem vorbi despre o victorie definitivă. Se mai schimbă lucrurile după o vreme. Și în războaie, cîștigătorul ia tot. Impune condițiile de pace. Și dictează pentru o vreme. Dar nici acolo nu durează o veșnicie. Se mai schimbă. Și în politică, învingătorul ia tot. Numai că puterea lui nu ține nici cît în dragoste, nici cît după un război. Victoria din politică este cu adevărat vremelnică. Uneori, nu ține decît o noapte. Alteori, o lună, un an și, foarte rar, un deceniu. În cazul lui Florin Vasilică Cîțu, victoria de la Congresul PNL, în ciuda faptului că s-a încheiat cu instalarea întregii echipe de campanie în fruntea partidului, nu înseamnă prea mult. Abia le dă o gură de oxigen pentru încă o respirație în lupta pentru rămînerea pe poziție. Dacă ar fi pierdut, Florin Vasilică Cîțu ar fi zburat din jocul politic și, în foarte scurt timp, ar fi pierdut și fotoliul de premier.

”Minuni” de pomină în a doua zi a alegerilor PNL

Victoria de sîmbătă, continuată cu „legalizarea” pozițiilor din partid a celor din ceata sa, abia îi asigură menținerea temporară în fotoliu. Nu pentru multă vreme. Florin Cîțu poate pierde postul de premier după votarea moțiunii de cenzură care s-ar putea să aibă loc foarte curînd. Apoi, poate pierde o halcă din PNL. Nici sprijinul produs de comoditatea președintelui Klaus Iohannis nu poate continua la nesfîrșit. Pentru președinte, Florin Cîțu a devenit principala sursă de disconfort public. Combinațiile sale cu Lucian Isar și Alina Gorghiu se vor gripa și ele. Fără semnătura de premier și fără puterea economică dată de post, Florin Vasilică Cîțu poate pierde din simpatizanți, susținători și interesați. Și președintele Klaus Iohannis s-ar putea sătura de înjurăturile și antipatiile generate de susținerea caricaturalului premier. Pînă la urmă, Cîțu poate fi folosit pe post de capul lui Moțoc în virtuala nuvelă politică „Inexplicabila ascensiune și prăbușire a lui Florin Vasile Cîțu”.

(VIDEO) Orban le dă foc la coșmelie: „Pericol pentru democrația românească”

Cîștigătorul nu ia niciodată tot. Cel puțin, în politică, ia totul numai în cazuri de dictatură. Timpul își rezervă o bună felie din importanța unei victorii. Mai degrabă sau mai încet. Zilele următoare ne vor arăta dacă ritmul este accelerat sau lent, dacă este vorba despre o consolidare a puterii sau despre o șubrezire a ei. În cazul nostru, cîștigătorul a luat tot din bătălia pentru putere în PNL, dar nu s-a ales cu nimic în disputa pentru șefia guvernului. Ba s-ar putea ca victoria să-l ducă într-o fundătură, semn că toate socotelile sale și ale președintelui Iohannis de a scoate USR-PLUS de la Transporturi, Fonduri Europene, Economie și Justiție să fi fost greșite. În această dispută, Florin Cîțu nu este cîștigător. Ba s-ar putea să se îndrepte spre punctul în care devine o victimă sigură.

CSG: Toţi îl atacă pe Câţu. Dar Câţu e zero barat. Răul suprem e Klaus Iohannis!

Circulă pe net informația că în timpul Congresului PNL la 112 au fost făcute peste 2.000 de apeluri privitoare la nerespectarea regulilor și normelor privind pandemia. Un prieten are o explicație simplă. Toată desfășurarea congresului a fost gestionată de SPP și Pahonțu. Asta explică și participarea președintelui Klaus Iohannis, cetățean fără mască între 5.000 de cetățeni infectați de politica românească. Participarea președintelui Iohannis la congresul de la Pavilionul Expozițiilor a scos locul de sub controlul poliției și l-a trecut sub cel al SPP, unde oamenii generalului Pahonțu au verificat ca nu care cumva să se pună la cale ceva neprevăzut.

Pînă cînd povestea victoriei lui Cîțu își va continua derularea politică, nu-mi rămîne decît să privesc prostit la tabloul rezultat din alegerile PNL. Încerc să-mi imaginez cum va arăta țara noastră cu un premier care are nivelul de gîndire și pricepere ale lui Florin Cîțu, cum vor arăta finanțele țării cu un ministru ca Dan Vîlceanu și cîți bani va mai împrumuta România pentru a întreține coruptul și greoiul aparat bugetar, cum va fi viața cu țipetele ca de maimuță isterică ale lui Rareș Bogdan, cum va fi PNL-ul cu Marcel Vela vicepreședinte, cu Gheorghe Flutur și Alina Gorghiu în culisele deciziilor. Asta însemnă că România ar putea ajunge la cheremul lui Alexandru Muraru și Nelu Tătaru, al Monicăi Anisie și al lui Cristian Bușoi.

Ludovic Orban nuanțează declarația despre demisie: „Dacă eu îmi depun la Cameră luni…”

Fie nu mai înțeleg mare lucru din ce înseamnă viața politică, fie suntem pe cale să devenim victimele sigure ale unei invazii de mediocrități cu tupeu reunite sub emblema Partidului Național Liberal.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/cistigatorul-nu-ia-tot/

Lasă un răspuns