Micul metropolitan Emil Boc


Ca printr-o minune, trompeta cu etichetă a proiectului privind reglementarea zonelor metropolitane este un cetățean numit Bibarț. Bibarț este finul lui Florian Coldea. Ce se petrece la Arad sub Călin Bibarț (fost viceprimar) și mai înainte sub nașu’ Falcă ar trebui să vă aduceți aminte.

După cum n-ar strica să recapitulați universitățile unde Florian Coldea a devenit savant și predă la toți cei tineri însetați de științele securității. Adică la Cluj-Napoca, unde și Elena Udrea a încercat să devină doctor în teologie, dar s-a ”răspopit” și a trecut pe imobiliare. De vreo șapte-opt luni, ceasul cu cuc al Clujului (orașul cu metrul pătrat de construcție cel mai scump din toată țara) iese la televiziunile devotate guvernării și anunță cîte o minune. Cea mai trompețită este un pact de dezvoltare metropolitană. Adică exact ce anunță profetul arădean în imobiliare numit Bibarț. Micul metropolitan de Cluj zice că proiectul este conceput cu scopul de a moderniza o “zonă extinsă a Clujului”.

Credeți? Eu mă îndoiesc! Poate că sub această promisiune sunteți luați de fraieri și se ascunde o uriașă afacere imobiliară. Mafia imobiliară de pe malul Someșului (controlată de grupul de la Cluj) la care s-au adăugat și Florian Coldea și Elena Udrea, și foști ambasadori americani, și directori de bănci austriece, vrea o extindere grabnică a zonei terenurilor construibile. Dar nu pentru tot proprietarul banal, pentru tot fraierul, cum zic mahării din politică, pentru tot naivul sau, cum zic tot ei, pentru tot prostul. Să intre toate sub controlul celor de la primărie și de la consiliul județean. Grupul de interese să elibereze toate PUG-urile și toate autorizațiile de construcție. Ceea ce se întîmplă și astăzi. Clujenii se plîng că nu au acces la autorizații dacă nu fac parte din gașca din jurul primăriei. Construcțiile cu dimensiune exagerată și păguboase pentru vecini se aprobă numai ”oamenilor lui Boc” sau grupului de la Cluj. Bătălia pentru terenuri și construcții a devenit principala activitate a orașului. Festivalurile și construcțiile sunt principalele afaceri și, implicit, preocupări ale grupului de la Cluj.

Iată o declarație a lui Emil Boc făcută în urmă cu 7-8 luni:

“Am discutat cu toți primarii din inelul 1 metropolitan, inclusiv cu cel din Gilău, care se spune că este în inelul 2. Am discutat cu primarii din Gilău, din Florești, din Baciu, din Chinteni, din Apahida, din Ciurila și le-am propus un pact de dezvoltare metropolitană. Dimensiunile pe care dorim să colaborăm sunt transport și mobilitate, dezvoltare urbanistică, educație – școli. creșe, grădinițe, calitatea vieții, mediu” (Emil Boc la Realitatea FM).


Grupul de la Cluj vrea exitinderea orașului,dezvoltare urbană și industrială a acestuia,cartiere noi,investiții,infrastructură și toate beneficiile care decurg de aici.Asta înseamnă o creștere spectaculoasă de populație,investiții imobiliare,taxe pentru autorizări,materiale,impozite.Adică o creștere uriașă de buget. Ce mai,un control asupra celei de-a doua mari zone urbanistice a Romaniei. Așa a re-născut idea cu zona metropolitană. Să fie adoptată o lege care să reglementeze asemenea extinderi și comasări urbane. Ideea zonelor metropolitane a tot circulat fie sub denumirea aceasta,fie sub cea de con-urbație sau cine mai știe cum.Dar de cînd afacerile imobiliare de la Cluj au luat o viteză nebună și de cînd totul au încăput pe mîna ”grupului”,proiectul cu zona metropolitană a luat și el viteză și este amplificat pe mai toate canalele devotate sau prostite de promotori.


Tot Emil Bo,micuțul metropolitan a zis: “Putem crea în zona extinsă a Clujului un centru major de expoziții, un centru de cercetare și excelență sau un campus metropolitan”.

Și tot el a anunțat că  “Nu se mai eliberează autorizații de construire decât dacă ai drum asfaltat, de o anumită lărgime, parcuri, creșe, stații de încărcare pentru mașini electrice, puncte gospodărești îngropate, conducta de apă și de gaz bine dimensionată. Calitatea vieții trebuie să fie prioritară în toată zona metropolitană”.

Cea mai mare piedică în calea proiectului lui Emil Boc și a grupului de la Cluj a fost înghițirea comunei Florești. Comuna Florești are astăzi 45-50.000 de locuitori și a fost condusă de liberalul Horia Șulea, un localnic devotat comunei și care era o piedică în calea proiectului sus pomenitului grup de interese. Încet-încet, primarul Horia Șulea a început să aibă probleme. S-a ales cu un dosar penal și cu o condamnare cu suspendare, în așa fel încît să nu mai poată candida la ultimele alegeri. În locul său, a venit un alt liberal, viceprimarul Bogdan Pivariu, venitură în comună și un apropiat al ministrului liberal Adrian Oros. Și Bogdan Pivariu, de cînd s-a instalat în scaunul de primar, a sărit pe un singur dosar: dezvoltarea imobiliară.

Ca într-o coincidență psihanalitică sau ca într-o orchestrație de dezvoltare, obsesiile tînărului iepuraș liberal au început să semene cu ale lui Emil Boc, cu ale lui Ioan Rus și Daniel Buda, cu ale lui Alin Tișe, dar și cu ale imobiliarilor bucureșteni deciși să investească și ei pe tăpșanele cu miere din jurul Clujului.

Iată declarația tînărului primăraș al celei mai mari comune din România, cu 50.000 de lucrători digitali și cîteva zeci de țărani, fericite că au vîndut niște pămînturi mai scumpe:

”Există anumite autorizații care sunt emise și, din păcate, nu există o cale de atac a lor. Sunt emise și își vor face efectul. Probabil că vor fi numite construcții care se vor face, cu toate că de la depunerea jurământului nu s-au autorizat noi construcții de locuințe colective. În ceea ce privește un restart în zona de urbanism, aici lucrăm la noul PUG, care va reglementa noi căi de acces spre Cluj-Napoca, să trateze fiecare zonă în funcție de potențial, cu reguli pentru fiecare zonă. Nu facem un PUG pe genunchi. Vedem cu toții ce s-a întâmplat în Florești și nu mai putem permite acest lucru. Trebuie să analizăm noul PUG. Sigur că era într-o stare avansată ca și lucrare, dar trebuie analizat din scoarță în scoarță.


Dezvoltatorii trebuie să înțeleagă că lucrurile s-au schimbat. Suntem într-o cu totul și cu totul altă paradigmă. Nimeni nu le îngrădesc drepturile. Eu nu vreau să fie blocați, dar sunt sigur că vor înțelege. Ne dorim să nu autorizăm blocuri de dragul de a o face, Ne dorim să autorizăm un complex de blocuri, care să trateze niște reguli care se vor regăsi în PUG, are vor trata căile de acces, spațiile verzi, locurile de parcare subterane”.

Ca să înțelegeți ce proporții are proiectul metropolitan trîmbițat de Emil Boc trebuie să știți că, pe lîngă blocarea de zece ani a PUG-ului comunei Florești, a fost blocat și PUG-ul comunei Baciu și al satului Feleacu. Ba, pentru că micul metropolitan are vise mărețe, Consiliul Județean Cluj, controlat tot de liberali, a blocat și PUG-ul comunei Gilău.


Suficient de curioși cititori ai Cotidianului, comentatori, postaci, inclusiv cîrtitori de serviciu! Binevoiți a afla că proiectul susținut de numiții Boc și Bibarț privind reglementarea legală a zonelor metropolitane ascunde o uriașă afacere a unui grup de interese. Și care explică de ce la Cluj se află și cele mai scumpe apartamente din România.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/micul-metropolitan-emil-boc/

Lasă un răspuns