Crimă din prostie la Onești – editorial de Cornel Nistorescu


Crima de la Onești prilejuiește o revărsare subculturală de isterie și patetism. Detalii oribile despre comportamentul criminalului, relatări nătînge sau bănuieli nefondate culese de pe stradă sunt vînturate pentru a ține casnicele și pensionarele în priză și pentru a le smulge cîte o lacrimă. Despre cauze și despre greșelile grave ale instituțiilor mai puțin.

Sporul de toxicitate de la Omoruri

Cine să o facă? La Antena 3, „știrile în exclusivitate” sunt aduse de o producătoare, soția unui chestor șef de bioru la Servicul Omoruri (faimosul serviciu unde ofițerii încasează o jumătate de salariu în plus, ca spor de toxicitate).

Carmina Pricopie‎, „expert” în flagrantul de la Hanul lui Manuc

În veci, nu va analiza Carmina Pricopie racilele din poliție. După cum, niciodată, la Pro Tv, nu veți vedea o analiză serioasă a deficiențelor din aceeași instituție a Internelor. O altă jurnalistă aduce la Pro TV știri în exclusivitate, primite de la soțul ei, tot comisar și tot la același serviciu de Omoruri.

Nevasta polițistului, șefa Investigațiilor la Antena 3

În rest, flecăreli, însiropări și mondenități ieftine. Postul cu audiența cea mai mare din România trece mereu pe deasupra lucrurilor fiind, la această oră, numărul 1 și în subiecte bulevardiere.


Mă tem că, în acest moment, o analiză serioasă a incidentelor petrecute în Poliție nu poate fi încercată . Nu ai cu cine! Descurcărețul Marcel Vela, adus la MAI mai mult pentru învîrteli pentru PNL, nu era în nici un fel un interlocutor serios pentru nici un asemenea subiect. El se ținea mai mult la ale sale, la geacă, la apariții și la imaginea sa pe televiziuni. Să nu uităm că Marcel Vela a fost cel care s-a fotografiat cu Pablo Cortacero în balconul Ministerului de Interne, Pablo Cortacero fiind groparul adus de Ionuț Negoiță pentru mermelirea datoriilor de la clubul Dinamo.



SC DINAMO 1948 SA: “Un an 2020 cât o istorie de peste 70 ani și cu un parcurs de manual de istorie”

Cu Marcel Vela se puteau învîrti terenuri, chefuri și afaceri, dar nu se putea pune problema unei „reforme” a Ministerului de Interne și, mai ales, a poliției. Cam același lucru se întîmplă și cu Lucian Bode, devenit, peste noapte, specialist în transporturi și, mai apoi, după ce „a rezolvat promblema autostrăzilor” și a dormit puțin în mașina care gonea pe contrasens în timp ce făcea un accident, se ocupă și de problemele complicate din poliție.

(VIDEO) Cu ministrul Bode pe contrasens: „Unde-s acum ăia care ieșeau în stradă?”

Își imaginează cineva că evenimentele din ultimele zile vor duce la măsuri și schimbări radicale? Eu unul mă îndoiesc. L-ați ascultat pe negociatorulde la Onești? La standup comedy ar fi avut succes. Dar, involuntar. La rezolvat momente de criză cu oameni tensionați, nici vorbă! La Onești, totul s-a desfășurat ca într-o tîrguială de mahala, cînd într-o scenetă veselă, cînd cu o strategie tîmpă, cînd cu o nepricepere grosolană. După ce drama s-a consumat, polițiștii nu știu nici măcar cîte gloanțe au tras. Unii cred că au atacat „monstrul” cu proiectile de vînat mare. Doctorii nu au găsit decît urme de bile de cauciuc. Vă dați seama ce confuzie, ce derută, ce teamă, ce lipsă de profesionalism se întinde prin poliție!


De ce și de unde această situație? Cu excepția unor oameni, din ce în ce mai rari, munca în poliție este o profesie și o afacere. Pentru unii, chiar o mare afacere, mai rentabilă chiar decît cel mai profitabil SRL.

Antena 3 a luat-o razna!

Cu prezența unui martor în Studio, Mihai Gâdea anunță o „Mare bombă de presă”. E drept că postul este plin de bombe și de nucleare, de fatale și de tot soiul de alte definiții bombastice pentru știri obișnuite, uneori, mărunte sau chiar trase de păr. O bulveardizare cumplită se întinde peste carnavalul diurn al televiziunilor de știri. Foamea de rating se întîlnește perfect cu superficialitatea profesională și culturală a redactorilor. De la moderatori la reporteri (și reporterițe), se exersează o superficialitate cumplită, o surescitare exagerată și o gonflare a subiectelor. Capacitatea de a aborda cu luciditate, calm și profesionalism cauzele și fenomenelor scade vertiginos spre zero. Și nu doar la Antena 3-PSD, ci și la Realitatea-PNL sau la Digi 24-SRI.


Cazul de la Onești, cu toate valurile pe care le-a provocat în presă, nu poate produce schimbări importante. Nu are cu cine. Nu s-au produs nici la incidentele precedente. Căte plîngeri către poliție au făcut familiile care reclamau semnele de circulație în locul în care au fost omorîte cele două fete în București? Cît a putut să dureze ancheta pînă să iasă la iveală faptul că niște polițiști de la secția 16 au sechestrat doi cetățeni și i-au dus pe cîmp unde i-au snopit în bătaie?

BREAKING NEWS. A murit după ce a fost împușcat de Poliție

Ce s-a ales de responsabilii și făptuitorii incidentului de la Hotelul Monte Carlo din București, cînd, în martie 2020, poliția vigilentă a băgat 8 gloanțe într-un psihopat care amenința cu o foarfecă? A fost terorism sau crimă din prostia polițiștilor?


Cînd un polițist a fost ciupit cu foarfeca, au fost trase 8 gloanțe într-un om bolnav. Cînd un petiționar (posibil, un nedreptățit) este dus la exasperare și cînd amenință cu două crime este tratat cu nepăsare, dispreț și nepricepere.

Merită recitită declarația chestorului Bogdan Despescu făcută în martie anul trecut la fapta de arme cu ”forfecarul”:

”Când un polițist sau un cetățean este atacat sau este supus unei agresiuni, unei vătămări corporale sau îi este pusă viața în pericol, acționăm ferm, conform legii și nu vom ezita să folosim toate mijloacele din dotare”.

Pentru că era vorba de un polițist, a fost executat un bolnav în pijama! La Onești, fiind vorba doar de doi muncitori, am avut parte de o versiune caragialescă de film american prost, încheiat tragic.


Din păcate, Caragiale este la mare modă în Poliție, pentru că tot el face legea și în poltică.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/crima-din-prostie-la-onesti/

Lasă un răspuns