Responsabilul și principalul vinovat, motorul și „gînditorul” situației în care se află țara a scos capul. Duminică seara se pregătea de sărbătoare, dar, s-a întors din drum, renunțînd la pișcoturi și șampanie, îngrozit de datele situației și incapabil să-și adune gîndurile pentru aspune ceva. Luni seara, a revenit și a încercat să repare situația, spunînd că poate oamenii sunt „nemulțumiți și de mine” și a ales să o rezolve cu o căutare de vinovați.
Așa a apărut zvonul cu demisia lui Ludovic Orban, la urma urmelor, o catastrofă de premier într-o perioadă de criză. Singurul său „merit” este acela că într-o perioadă de sărăcie și goliciune intelectuală la vîrful PNL, el a strigat cel mai tare la mitingurile din campania electorală. In rest, un super-zero politic și profesional. Improvizator, neprofesionist, lăudăros și ostil cu adversarii, Ludovic Orban a umplut guvernul și guvernarea de prieteni, clienți, slugi și cocote și a crezut că treaba merge de la sine. Iaca, n-a mers.
Mai mult, peste el a apărut ca un vultur autoritar Klaus Iohannis. Ironia sorții vine de la faptul că după dezastrul provocat în abordarea pandemiei (de care amîndoi sunt responsabili), președintele s-a implicat și în conturarea unei agende publice și politice, inclusiv în campania electorală. A ieșit prost pentru el și bine pentru noi. Am scăpat pentru o vreme de un spirit netot cu pretenții de conducător autoritar.
Am scăpat de o sugrumare a democrației și de un pericol mai mare. Și, ce să vezi? În loc să încerce să repare situația cu stabilirea responsabilităților, Klaus Iohnnis a ieșit la rampă și ne-a spus oficial că o scădere a procentajului obținut de PSD și o creștere importantă a procentelor pentru partidele de dreapta a fost și intenția lui. Și, pentru asta, a ieși să combată. Cu promisiuni, cu minciuni, cu atacuri la PSD, cu apeluri patetice!
Cu alte cuvinte, și-a mărturisit public implicarea în bulversarea scenei politice românești atrasa intr-un plan care s-a dovedit stupid. Și care a fost rapid sancționat de electorat. Prin refuzul apelului de a participa la vot și prin voturile acordate derutatului PSD, electoratul român activ a trîntit proiectul președintelui. Un refuz egal cu o suspendare pentru un proiect. O zi mai trziu, președintele își recunoaște vina (implicarea, responsabilitatea).
„– Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni”. (Klaus Iohannis).
Explicația este superficială și neacoperită de prevederile Constituției României. Ce contează! Klaus dansează pe scena politică exact ca la balul sașilor! În loc să demisioneze, îl cheamă la el pe Ludovic Orban și îi cere să își depună mandatul. Ceea ce Ludovic Orban, un an și o lună, preș prezidențial, a și făcut. Nici o pagubă! Țara a pierdut o voce, nu un cap. Dar asta, nu înseamnă că a scăpat de criză, de amenințarea unui comportament autoritar pe cale de a deveni totalitar al președintelui Iohannis. În articolul de analiză a situației, semnat de profesorul Andrei Mrga (pe care îl puteți citi în Cotidianul), este corect definit momentul 6-7 decembrie 2020:
”Preocuparea vizibilă a «președintelui» de a lovi în pluralism a eșuat. «Președinția africană» din România actuală i-a făcut pe mulți să voteze opoziția, cu totul normal pentru ființe raționale, chiar și după ce «președintele» i-a stabilit acesteia conducerea, arestându-i pe unii și favorizându-i pe alții”.
Andrei Marga consideră că rezultatul votului este egal cu un sfîrșit de proiect netot pentru președintele Iohannis. Mă tem că în încrîncenarea președintelui, proiectul continuă. Eșecul de duminică nu l-a vindecat. Faptul că l-a recunoscut cu atîta nepăsare mă face să cred că nici nu-i pasă și nici nu-și înțelege limitele.
” În 1989, s-a putut înlătura, cu participarea unor instituții de forță, un regim odios. Acum, în pofida noii Securități, s-a putut stopa concentrarea puterii de decizie în mâna altui ins fără valoare! Este trist și regretabil că s-a ajuns iarăși aici. Fapt îmbucurător este însă că istoria – cu care, dacă te joci, te arde! – a rămas și pentru cetățenii României actuale deschisă. Și ei pot respira aerul pluralismului!” (Andrei Marga, Chinurile mediocrității)
Adică, vom respira aerul pluralismului cu o coaliție care pute a președinte funcționar european, îndrăgostit de sine!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/principalul-vinovat-scoate-capul/