Protestul organizat sâmbătă 13 iunie, începând cu ora 12, pe strada Austriei din Rădăuți (jud. Suceava), împotriva tăierilor ilegale se va organiza într-un mod inedit. În calitate de organizatori, facem pe această cale ultimele detalii. Fiecare participant va veni cu mașina proprie, va intona în dreptul acesteia imnul național și va claxona încontinuu timp de o oră în fața fabricilor morții (Egger și Schweighofer).
Alianța pentru Unirea Românilor, partidul care organizează protestul de sâmbătă de la Rădăuți face pe această cale precizarea că, din cauza stării de alertă și a presiunilor făcute de baronul local Gheorghe Fluture prin forțele de ordine pe care le controlează, protestul se va desfășura în mod similar cu cel care a avut loc la Sebeș în urmă cu 2 săptămâni în fața fabricilor Kronospan și Schweighofer. Fiecare participant este rugat să vină cu un steag tricolor, iar bucovinenii în costum popular. În loc de strigăte se vor folosi claxoanele mașinilor.
George Simion copreședintele A.U.R. a declarat:
„Dl. Gheorghe Flutur nu va putea să ne intimideze prin intermediul Jandarmeriei locale și al celorlalte instrumente administrative pe care le are la dispoziție sau să zădărnicească acțiunile românilor care spun adevărul. Avem dreptul legal, constituțional, de a ne afla pe drumurile țării. Protestul se va desfășura pe drumurile țării claxonând și afișând drapelul tricolor. Dacă nimeni din județul Suceava nu îndrăznește să ridice glasul împotriva acestui baron galben, cu nimic diferit față de baronii roșii, să afle că A.U.R. reprezintă o generație nouă în politică care nu tolerează atacurile asupra sănătății românilor și încălcarea dreptului constituțional la liberă exprimare și la protest față de abuzurile constatate. Tăierea de păduri la proporții inimaginabile și distrugerea locurilor de muncă pentru suceveni și toți românii sunt fenomene negative care ne preocupă cu prioritate și pe care AUR va căuta să le îndrepte.”
Informații de context:
Conform declarațiilor ministrului Mediului, Costel Alexe, făcute încă de la începutul mandatului, 20 milioane de mc lemn se taie ilegal anual în România.
În urma intrării în țară a firmelor Schweighofer, Kronospan și Egger, care au instituit un oligopol pe exploatarea materialului lemnos, cel mai mult de suferit au avut firmele mici și mijlocii românești, precum și muncitorii care lucrau în industria lemnului. Pe măsură ce multe firme cu capital românesc au trebuit să se închidă, neputând face concurență coloșilor austrieci, numeroși români și-au pierdut locurile de muncă.
Premierul Ludovic Orban a declarat că 80% din lemnul prelucrat de Schweighofer este din import.