Aflat pe la Timișoara și pe la Arad într-un fel de turneu, politic, Ludovic Orban este mai preocupat de alianțele pe care liberalii să le încheie prin provincie decît de evoluția pandemiei. Întrebat dacă există intenția introducerii unor interdicții pe timp de noapte, Ludovic Orban a confirmat în stilul coadă de pește. Poate! S-ar putea lua o asemenea măsură! Răspunsul în dodii al premierului ne trimite cu gîndul la președinte. N-a apucat să-i ceară aprobare! O fi plecat în weekend la Sibiu și nu-i răspunde la telefon. Sau trage de timp pentru a vedea dacă o asemenea interdicție este absolut obligatorie. Orban știe bine că orice măsură aduce cu sine și dezacorduri din partea unui segment de populație. Or, cîrtelile pe seama guvernării liberale cad prost în perioada premergătoare alegerilor. Mănîncă din procentele necesare unui ”parlament al meu”.
Sîmbătă seara și Madridul și Parisul aveau deja introduse interdicții de noapte. Atitudinea face parte din noua tendință europeană. Continentul a fost lovit de un veritabil tsunami coronavirus și majoritatea țărilor au recurs la măsura izolărilor de noapte, cu orarii variate de la țară la țară. Interdicțiile nocturne urmează să nu se aplice pentru muncă, pentru urgențe sau pentru chestiuni de sănătate.
Un studiu european făcut în 41 de țări a dus la concluzia că izolarea la domiciliu a generat o reducere a contaminărilor cu numai 18%, spre deosebire de închiderea unor activități comerciale cu risc înalt de contaminare, cum ar fi restaurante, discoteci și baruri care au generat o contaminare mult mai puternică. Iar închiderea lor și limitarea evenimentelor de socializare au adus o diminuare a contaminărilor.
A mai fost observat un lucru. O mare parte din timpul petrecut după închiderea locurilor de divertisment și petrecere a timpului liber a dus la creșterea contaminării. Tinerii au căutat locuri alternative, săli sau în domicilii particulare în care să se refugieze și să evite regulile. Explozia de pe litoralul românesc din vacanța de vară generată de petrecerile nocturne poate fi și ea un factor de luat în calcul la verticalizarea curbei creșterilor din luna septembrie. Ca o caracteristică a noii perioade, experții au stabilit că în ultimele săptămîni contaminarea tinerilor cunoaște o creștere alarmantă. Explicația psihologică este destul de simplă. Zona de creier care evaluează starea de pericol (lobul frontal) își încheie maturizarea în jurul vîrstei de 25 de ani. În grupuri, adolescenții renunță la toate criteriile și ignoră contaminarea.
Interdicțiile nocturne au fost adoptate în mai multe țări. De sîmbătă seara, la Paris, interdicțiile de noapte erau valabile între orele 21.00 și 6 dimineața. La Madrid, între orele 23.00 și 6 dimineața. Pînă la ora închiderii, restaurantele pot avea un grad de ocupare de numai 50%, în vreme ce la Madrid terasele încă pot avea o încărcare de chiar 75% din capacitate.
De ce se teme Ludovic Orban de introducerea interdicțiilor de noapte? De ce trage de timp? Europa de Vest a reacționat imediat la noul val de contaminări. România încă o scaldă. Țintește un număr mai mare de contaminați sau așteaptă rezultatul alegerilor din 6 decembrie?
Un lucru este limpede. Ludovic Orban se teme de interdicțiile nocturne!
Preluat: https://www.cotidianul.ro/orban-se-teme-de-inchiderea-noptii/