Luni, a doua zi după Duminca Rusaliilor, creştinii preacinstesc Sfânta Treime, o sărbătoare închinată Sfintei Treimi: Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt.
În Bisericile Ortodoxe locale praznicul Preasfintei Treimi este legat, prin tradiţie, de sărbătoarea Cincizecimii (ca în Biserica Rusă) sau de Lunea Pogorârii Sfântului Duh (mai ales în Bisericile greacă şi română).
Este sărbătoarea în care aducem în mod deosebit laude şi cântări duhovniceşti Persoanelor Preasfintei Treimi, pentru că toată lucrarea liturgică şi sfinţitoare a Bisericii Ortodoxe se săvârşeşte în numele şi spre slava Preasfintei Treimi.
În ziua sărbătorii Sfintei Treimi, credincioşii se roagă pentru deplină sănătate, spor în munca lor și pentru alungarea pagubei din casele lor în lăcaşuri care poartă hramul acestui praznic.
Există și câteva superstiții care încă se mai țin în zone îndepărtate precum:
– Nu este bine ca noaptea sa te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, in munți si pe malul apelor, pentru ca exista șanse mari sa surprinzi dansul Ielelor.
– De la Duminica Rusaliilor, timp de noua săptămâni, nu este bine sa culegi plante tămăduitoare.
– Nu te urca în pomi, nu te duce în locuri înalte și nu călători departe de casă. Superstițiile spun că cei care fac acest lucru ar trebui să poarte pelin la brâu sau în sân.
În a doua zi de Rusalii nu se muncește la câmp și nu se fac treburi în gospodărie.
Femeile nu au voie sa coacă, să măture, să spele rufele sau să arunce gunoiul din casă.
Cine muncește astăzi pământul nu va avea rod tot anul și va avea ghinion în tot ceea ce face. Pentru a te feri de blestemul Rusaliilor cel mai bine este ca astăzi să te odihnești.