Vrei Luna de pe cer? O mostră de praf selenar colectat de Neil Armstrong este scoasă la licitație

Dacă vreți să faceți un cadou deosebit și aveți în conturi sume cu cel puțin 6 cifre, în dolari, ați putea să cumpărați un săculeț cu praf de Lună, care a fost colectat de Neil Armstrong în 1969, în timpul misiunii Apollo 11.

Compania de licitații Bonhams, însărcinată cu vânzarea, estimează că praful selenar valorează între 800.000 și 1,2 milioane de dolari. Estimarea este greu de făcut, pentru că aceasta este singura mostră de praf de Lună care este scoasă la vânzare legal.

Licitația va avea loc la jumătatea lunii aprilie.

Trecutul acestei relicve a misiunii Apollo 11 este, de asemenea, interesant. Armstrong a adus praful de pe Lună, l-a predat NASA, care ulterior l-a împrumutat unui muzeu din Kansas, al cărui director a fost prins ulterior că vindea la licitații ilegale artefacte selenare. Bărbatul a fost prins, iar toate bunurile muzeului au fost confiscate de US Marshals, care ulterior au scos punga cu praf de Lună la licitație.

O avocată pasionată de geologie, Nancy Lee Carlson, a cumpărat-o pentru doar 995 de dolari, laolaltă cu alte obiecte precum cheia de lansare a navei sovieticce Soyuz T-14. Bănuind că praful selenar are o valoare mai mare, Carlson l-a trimis la NASA pentru autentificare, iar agenția spațială a confirmat originea lui și a refuzat să-l returneze, spunând că este proprietatea guvernului american.

Numai că avocata a dat NASA în judecată și a dovedit că este proprietara săculețului cu praf selenar, pe care apoi l-a vândut unei case de licitații. 

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: