Virgil Popescu, după reuniunea miniștrilor Energiei din UE: Situaţia în România e stabilă, nu avem contracte directe cu Gazprom

Situaţia în România este una stabilă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, nu există contracte directe încheiate cu Gazprom şi au fost identificate deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia, spune ministrul Virgil Popescu, care a participat, luni, la Bruxelles, la o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE, convocată pentru a cauta soluții la criza gazelor.

„Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei convocată de urgenţă, la Bruxelles, pe subiectul asigurării securităţii energetice la nivel european în contextul acţiunilor recente ale Gazprom de sistare a alimentării cu gaze naturale în Polonia şi Bulgaria. Situaţia în România este una stabilă, ţara noastră neavând contracte directe încheiate cu Gazprom. Este necesar însă să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare. În acest context, am salut iniţiativa Comisiei Europene de a înfiinţa Platforma Energetică Europeană pentru achiziţia în comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cererea din statele membre şi încheia contracte de furnizare cu state terţe, altele decât Rusia. Pe 5 mai voi participa la Sofia la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaţionalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, alături de omologii mei din ţările vecine”, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat importanţa Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan.

„România a identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Din această perspectivă, am transmis Comisiei Europene că pentru România este importantă operaţionalizarea şi funcţionarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze.

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: