ULTIMA ORĂ! Se modifică structura anului școlar: vacanța de primăvară se prelungește

ACTUALIZARE:. Ministrul Educației a precizat că vacanța de primăvară va avea loc în perioada 2 aprilie-4 mai. 

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus Cîmpeanu.

Durata semestrului al doilea nu va fi prelungită, a mai spus ministrul.


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ia în considerare, în actualul context epidemiologic, extinderea vacanţei de primăvară astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie.

Acesta a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită, și  va avea loc în perioada 2 aprilie-4 mai. 

„Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat”, a spus ministrul.

„Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a mai spus Cîmpeanu la o dezbatere organizată de Senat pe tema finanţării învăţământului superior.

El a adăugat însă că extinderea perioadei vacanţei de primăvară are și dezavantaje.

„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației este de părere că școlile trebuie să se închidă ultimele și doar dacă este nevoie. În acest sens Cîmpeanu a anunțat că a semnat un ordin de ministru prin care trecerea integrală în online să se facă doar dacă localitățile intră în carantină.

„Am semnat ordinul de ministru prin care se va înlocui sintagma depășire 6 la mie cu sintagma intrarea în carantină. Sunt convins că se va găsi înțelegere.

Școlile să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptățită măsura închiderii școlilor în situația în care în alte locații sunt evenimente și nu e respectată legea.

Elevii suferă de tulburări comportamentale. Trecerea integrală în online să se facă doar dacă localitățile intră în carantină. Fiind mai mulți factori există localități care nu sunt carantinate, cum e Bucureștiul, deci și școlile trebuie să funcțioeze”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns