Sorin Mateescu (AUR) solicită ministrului Muncii o serie de clarificări privind indexarea anuală a alocațiilor pentru copii

Sorin Mateescu (AUR) revine cu o nouă solicitare către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, prin care cere serie de clarificări privind indexarea anuală a alocațiilor pentru copii. Solicitarea vine ca urmare a răspunsului transmis de către ministerul în cauză la o întrebare parlamentară privind majorarea alocațiilor pentru copii, în care se specifica faptul că aceste alocații se indexează anual cu rata medie anuală a inflației. În acel context, senatorul AUR a amintit că, în contextul în care rechizitele școlare, manualele și produsele alimentare s-au scumpit, Ministerul Muncii nu a luat măsuri pentru a majora alocațiile copiilor, în ciuda promisiunilor făcute de fostul ministru Marius Budăi.

La solicitarea adresată de senatorul Sorin Mateescu la finalul lunii octombrie, Ministerul Muncii a precizat că:

„Potrivit prevederilor art.3 alin.(2) din Legea nr.61 /1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei, aceste influenţe fiind cuprinse în fundamentarea bugetului pe anul 2024, reprezentând o obligaţie prevăzută de lege.

O altfel de majorare trebuie decisă în condiții de sustenabilitate bugetară, cu acordul Ministerului Finanțelor”.

Ca urmare a comunicării acestor informații, Sorin Mateescu solicită clarificări la următoarele două întrebări:

  1.  În condițiile în care afirmațiile privind creșterea cu 31 lei în cursul anului 2023 au fost susținute de fostul dumneavoastră coleg și ministru al muncii, domnul Marius Budăi, cum veți pune în practică măcar în anul 2024 această creștere pe care v-ați asumat-o la fel ca și în cazul creșterii pensiilor?
  2. Ați afirmat în răspunsul transmis despre indexarea anuală, din oficiu, a alocațiilor minorilor cu rata medie anuală a inflației, vă rog să detaliați cu cifre despre cum se va face această creștere în anul 2024? Menționez că această decizie vă aparține dumneavoastră ca instituție, și nu Ministerul Finanțelor Publice care nu gestionează decât bugetele transmise de dumneavoastră.