Soluții există, dar Ministerul Finanțelor ignoră orice propunere. Dorel Acatrinei (AUR) militează pentru reducerea TVA-ului la energie

Deputatul AUR Dorel Acatrinei susține că prima soluție pentru scăderea facturilor este TVA zero la energie timp de un an, subliniind că așa-zisa liberalizare a pieței energiei este o ultimă și devastatoare lovitură dată României și cetățenilor săi. În răspuns, Ministerul Finanțelor susține, într-un limbaj ministerial de lemn, că este necesară o procedură de consultare a Comitetului pentru TVA și nu ia în calcul propunerea deputatului AUR.

Este necesară o procedură de consultare prealabilă a Comitatului pentru TVA. Menționăm că a fost adoptată, începând cu 1 ianuarie 2022, cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată următoarelor categorii de consumatori: populație, spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, organizații neguvernamentale, unități de cult, furnizori de servicii sociale. În situația în care se va decide ca România să facă uz de posibilitatea livrării de gaze naturale și electricitate, aceasta se va realiza în măsura în care spațiul fiscal-bugetar o va permite și numai după consultarea Comitatului TVA”, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.

România, unul dintre puținele state care-și poate asigura independența energetică din resursele proprii, având posibilitatea să mai și vândă, a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la gaze, benzină și motorină, ceea ce se va reflecta în  economie. Românii, pe de o parte, au aceleaşi salarii și aceleaşi pensii pentru că au fost îngheţate de Guvern pentru anul 2021. În schimb, pe de altă parte, avem creşteri foarte mari la facturile de energie şi gaze naturale, care aproape s-au dublat și creșteri semnificative la prețul benzinei și a alimentelor care se scumpesc de la o zi la alta.

Nu suntem de acord cu faptul că singura soluție este legea consumatorului vulnerabil câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor prezentate mai sus care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea  gazului românesc”, susține deputatul AUR Dorel Acatrinei.

%d blogeri au apreciat: