Respirăm plastic: Microparticule găsite în plămânii unor pacienți

Pentru prima oară, oamenii de știință au descoperit microplastic în plămânii oamenilor. O echipă de cercetători din Marea Britanie au prelevat probe din țesutul a 13 pacienți supuși unor intervenții chirurgicale, iar studiul a scos la iveală că în 11 cazuri, microplasticul era prezent în plămâni.

Cele mai comune particule poluante descoperite au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru flacoane.

Cercetătorii englezi care au condus studiul au relatat că se așteptau la acest rezultat îngrijorător, pe de-o parte pentru că poluarea cu microplastic este răspândită pe toată planeta, iar pe de alta, pentru că o cercetare anterioară confirmase deja prezența acestor particule în sângele uman.

Potrivit Laurei Sadofsky, de la Şcoala de medicină Hull York, oamenii de știință nu se așteptau să găsească particule în regiunile inferioare ale plămânilor, care sunt mai înguste și cu „filtre” mai eficiente. Deocamdată, este necunoscut impactul pe care microplasticul îl are asupra sănătății. Dar e clar că nu poate fi benefic…

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: