Raisa Enachi (AUR): Locuitorii orașului Murgeni (jud. Vaslui) au nevoie de acces la servicii medicale

Raisa Enachi, deputat AUR de Vaslui, aduce în atenția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, situația locuitorilor orașului Murgeni, județul Vaslui, care de ani de zile nu au acces la servicii medicale. Aceasta subliniază că situația este inacceptabilă: potrivit art. 34, din Constituție, „dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”, statul având obligația de a lua măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.”

Raisa Enachi a făcut acest demersul în contextul în care în luna noiembrie a primit la biroul parlamentar o sesizare semnată de 600 de locuitori, prin care solicită să le fie respectat dreptul de a avea acces la servicii medicale. Aceștia cer autorităților să reînființeze secția de Medicină Generală în incinta Spitalului de Psihiatrie Murgeni, de altfel, singura unitate spitalicească existentă în această zonă.

„Constat cu îngrijorare că, în ciuda solicitărilor repetate din partea comunității, lipsa unei secții de medicină generală în oraș rămâne o reală problemă, la care autoritățile locale nu iau nici o atitudine.

Amintesc aici recentul caz de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde au murit 3 pacienți, vina fiind atribuită Mănăstirii Florești din Vaslui, ceea ce s-a și demonstrat că nu este adevărat. În fapt, dacă în această localitate ar fi existat o unitate spitalicească, care să le acorde îngrijirile medicale necesare, aceste tragedii ar fi putut fi evitate”, a mai spus deputata.

În acest context, Raisa Enachi solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Când preconizați să programați în agenda dumneavoastră o vizită în orașul Murgeni?
  2. Care sunt pașii concreți pe care îi veți întreprinde pentru a asigura accesul la servicii medicale, de bază, dar esențiale pentru locuitori din orașul Murgeni?
  3. Care este orizontul de timp pentru implementarea lor?