Gheorghe-Adrian Cătană (AUR): Comasarea CERONAV ridică o serie de probleme. Finalizarea anumitor investiții, în pericol/ Ce a transmis Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat la finalul lunii octombrie că ia în calcul comasarea a 53 de instituții aflate în coordonarea ministerului pe care îl conduce. Printre instituțiile vizate se număra și Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, care ai fi urmat să fie preluat de ANR.

Senatorul Gheorghe-Adrian Cătană (AUR) a luat atitudine și a sesizat ministerului în cauză că o astfel de fuziune între CERONAV și ANR va genera o serie de probleme legate de activitatea instituției și de personal. Astfel, senatorul a atenționat că, dacă se va realizarea comasarea, certificarea marinarilor români va fi pusă în pericol. De asemenea, cele 300 de cursuri organizate de CERONAV își vor pierde certificarea, iar recertificarea presupune audituri noi și costisitoare.

În plus, acesta a avertizat aspra faptului că finalizarea anumitor investiții realizate în prezent de către CERONAV ar putea fi pusă în pericol. „CERONAV se autofinanțează integral, păstrând un echilibru al tarifelor competitiv și adaptat la piața certificărilor. Intrarea într-o structură mare, cu unele activități subvenționate de stat, poate duce la modificarea structurii tarifelor, creșterea acestora și pierderea competitivității”, a precizat senatorul.

În acest context, Gheorghe-Adrian Cătană a cerut Ministerului Transporturilor să precizeze dacă va merge mai departe cu această decizie. În urma acestei solicitări, instituția a transmis următoarele clarificări:

„La nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii s-au analizat mai multe variante de comasare/fuziune a unor instituții publice, printre care s-a pus problema şi fuziunii prin absorbție a Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) de către Autoritatea Navală Română (ANR). În urma analizării consecințelor acestei fuziuni, în acest moment, s-a decis ca aceasta să nu se realizeze”.