Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță sesizează ministrului Sorin Grindeanu deficiențele transportului feroviar

Lipsa investițiilor în infrastructura feroviară și managementul defectuos din ultimii 30 de ani încep să își arate efectele. Dacă în trecut transportul feroviar era cunoscut ca fiind unul dintre cele mai sigure căi de transport public, astăzi situația este diferită. În orice moment există riscul să se producă un incident care să pună în pericol călătorii. Un astfel de incident a avut loc pe 6 noiembrie, pe ruta Iași-Tecuci: trenul a luat foc, iar călătorii au trăit clipe de coșmar. În acest context, deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au înaintat o sesizare către ministrul Sorin Grindeanu prin care readuc în discuție deficiențele transportului feroviar din România.

 Parlamentarii ieșeni precizează că există numeroase probleme în ceea ce privește rețeaua de transport, „incluzând cele ce vizează șinele de tren, componentele șinelor de tren, dar și defecțiunile  garniturilor de tren, multe dintre acestea nefiind descoperite înainte de producerea unui incident asemenea celor descrise anterior”. Pe lângă acestea, mai sunt și alte probleme legate de componentele extrem de vechi, dar și de vagoanele, locomotivele și șinele vechi sau mecanismele de fixare a șinelor.

Aceștia amintesc de două situații recente care s-ar putut transforma în orice moment în tragedii:

„În data de 6 noiembrie, trenul care se deplasa de la Iași la Tecuci a luat foc, având peste 100 de călători la bord; din fericire, nu au existat victime, toți călătorii fiind evacuați la timp. Se vehiculează drept principală cauză a incendiului defecțiuni ale instalației electrice.

În data de 7 noiembrie situația s-ar fi putut repeta. Trenul IR1663 care a plecat la ora 12:00 din gara București Nord și care ar fi trebuit să ajungă la Iași la ora 18:03, ar fi putut lua foc dacă pericolul nu ar fi fost observat la timp. Călătorii au fost informați în stația Ploiești despre posibilitatea producerii acestui incident”, au precizat cei doi deputați.

Având în vedere cele două incidente prezentate anterior, deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță solicită ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să transmită răspuns la următoarea întrebare: Ce măsuri veți întreprinde pentru a remedia aceste probleme, astfel încât călătorii să circule în condiții de siguranță?