Proprietarii de trotinete vor fi obligați să aibă poliță de asigurare, începând de anul viitor. Autoritatea care supraveghează piața asigurărilor va aplica o directivă europeană deja aprobată. În ultimii trei ani, în România au avut loc peste 300 de accidente în care au fost implicate trotinete. – anunță MESAJUL.ro
O directivă recent adoptată îi obligă pe cei care ies în trafic cu trotineta să fie asigurați, pe modelul asigurării de răspundere civilă. Parlamentul are termen până la anul să introducă noua obligație și în legea națională.
În ultimii trei ani s-au produs peste 300 de astfel de accidente în trafic, motiv pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară va aplica o directivă europeană care prevede obligativitatea încheierii polițelor de asigurare obligatorii pentru trotinete.
„Au fost prea multe situaţii la nivel european, diverse ţări au reclamat diverse situaţii de accidente în care au fost implicate trotinetele. Aşa cum a văzut şi în România, se doreşte şi reglementarea acestor vehicule”, spuneValentin Ionescu, director general la departamentul Asigurări din ASF, la Digi24.
Între timp va fi modificată legislația primară, care va trebui apoi aprobată în Parlament. ASF va elabora normele de aplicare a noii legi.
Spre exemplu, societatea Omniasig și-a anunțat cleinții despre introducerea de asigurări pentru utilizatorii de trotinete / biciclete electrice:
Valoarea daunelor care decurg din utilizarea trotinetelor și / sau bicicletelor electrice și care sunt acoperite de către OMNIASIG este în limita maximă de 1.000 euro.
În cazul trotinetelor și bicicletelor electrice, riscurile acoperite în perioada de asigurare sunt cele care decurg din evenimente precum daune materiale, vătămări corporale și deces. Astfel, sunt acoperite daunele cauzate în timpul deplasărilor pe drumurile și doar pe pistele special amenajate, produse de persoanele cu vârsta de peste 14 ani și care utilizează trotinete sau biciclete electrice a căror viteză maximă nu depășește viteza de 25 km/h.
Conform condițiilor de asigurare, asiguratul beneficiază de protecție pentru o gamă extinsă de riscuri, cum ar fi:
- Daune materiale și vătămări corporale / deces cauzate terţilor, de fapte comise din culpă de către asigurat, precum şi de evenimente petrecute atât la domiciliul / reşedinţa asiguratului, cât şi în afara acesteia, pentru care acesta răspunde civil;
- Daune rezultate din utilizarea bicicletelor şi / sau trotinetelor electrice într-o limită de 1.000 euro, pentru întreaga perioadă de asigurare;
- Cheltuielile efectuate de către asigurat în procesul civil, în situaţia în care acesta a fost obligat la repararea prejudiciului cauzat;
- Cheltuielile efectuate de către terţul păgubit în procesul civil, în situaţia în care asiguratul a fost obligat la plata unor despăgubiri prin hotărâre judecătorească definitivă.