Parlamentarii AUR au susținut agricultorii români în problema despăgubirilor pentru secetă. PNL, UDMR și USR-PLUS s-au opus

Amendamentele pentru plata despăgubirilor de secetă au fost respinse în cadrul Comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senatul României. Unul dintre amendamente a fost depus de către AUR, iar celălalt de către PSD, ambele susținând suplimentarea bugetului de stat cu un miliard de lei la Agricultură pentru achitarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, potrivit Agrointel.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost audiat astăzi de comisiile reunite pentru agricultură din Camera Deputaților și Senat și comisia de ape și păduri din Senat, unde a susținut alocarea bugetară pe care Guvernul a aprobat-o pentru acest an la Ministerul Agriculturii. Adrian Oros a recunoscut că bugetul propus nu conține sumele pentru achitarea despăgubirilor promise, culmea, chiar de el, în campania electorală, dar și după, cu ultimele declarații în acest sens făcute pentru Agerpres pe 24 ianuarie.

Adrian Oros, senator PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor de secetăAmendamentul inițiat de PSD pentru acordarea despăgubirilor de secetă a primit 21 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă și 4 abțineri. Unul dintre voturile de respingere a venit de la ministrul Adrian Oros, senator PNL, iar două abțineri au venit de la fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, deputat PNL, și de la fostul secretar de stat George Scarlat, în prezent senator PNL. Fostul secretar de stat în MADR și fost președinte al Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, astăzi deputat PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor.

”Ne-am bazat totodată și pe declarațiile publice pe care domnul ministru Oros le-a făcut de fiecare dată când a fost întrebat despre plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară și am primit public, cu toții, și noi și fermierii și toți cei implicați în agricultura României asigurări și promisiuni certe că ele vor fi plătite în luna ianuarie-februarie. La începutul anului, în luna ianuarie ați declarat, domnule ministru că urmează să le plătiți în luna aprilie, dar nevăzând ordonanța de urgență, nevăzând cuprinderea acestei sume în capitolul bugetar destinat plății despăgubirilor, ne-am permis să facem o sugestie pentru dumneavoastră și pentru ministerul Finanțelor și Guvern în integralitatea lui, ca această sumă de bani, atât de necesară fermierilor să fie asigurată din următoarele 3 capitole bugetare (…). Considerăm că este ultima formă prin care noi putem ca demnitari ai statului român ca deputați, senatori, miniștri, să luăm decizia în Plenul Camerei Deputaților ca fermierii să beneficieze de aceste despăgubiri. Nu sunt nicio milă, nicio pomană socială, este munca lor afectată de un eveniment neprevăzut, seceta severă din anul 2020”, a declarat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, despre amendamentul pentru suplimentarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri.”

Din nefericire, în bugetul pe care l-am avut la dispoziție nu am putut prinde acest lucru, tocmai de aceea am avut întâlniri cu reprezentanții fermierilor, cu cea mai mare parte a lor, Alianța pentru Agricultură și Cooperare care sunt cele 4 federații mari, cu care am identificat 3 alternative la aceste despăgubiri: scontări în baza protocolului APIA bănci, compensarea sumelor reprezentând despăgubirile acordate cu sume reprezentând creanțe bugetare, impozit pe venit, salarii, CAS, CASS, și accesarea unor credite capital de lucru cu garanții de stat similar IMMinvest, practic AGRIinvest. Urmează ca săptămâna viitoare, după ce se votează bugetul, impreună cu această alianță de federații și cu Ministerul Finanțelor să agreem care modalitate o accesăm pentru a compensa aceste pierderi. Și pentru că, totuși, suntem în Parlamentul României, vreau doar să reamintesc că niciodată PSD nu a plătit despăgubiri la secetă, de fiecare dată a făcut procese verbale de calamitate. De fiecare dată, PSD, dă, dar nu plătește!”, a răspuns ministrul Adrian Oros.

Replica lui Adrian Chesnoiu a venit imediat: PSD a plătit despăgubiri de secetă în guvernele din 2012 și 2015, iar Alianța pentru Cooperare și Agricultură, cea cu care ministrul a spus că a agreat alte soluții, a transmis Comisiei solicitare elaborarea și susținerea unui amendament care să prevadă sumele necesare pentru despăgubirile de secetă. Mai mult, președintele Comisiei a arătat că soluțiile alternative nu presupun decât ca fermierii să se autofinanțeze singuri în avans și prin credite bancare pe baza subvențiilor.

Lista parlamentarilor care au votat ÎMPOTRIVĂ sau s-au ABȚINUT pentru amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ

Gheba Daniel-Sorin USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

Magyar Loránd-Bálint UDMR – ÎMPOTRIVĂ

Şoptică Costel PNL – ÎMPOTRIVĂ

Olar Corneliu PNL – ÎMPOTRIVĂ

Calotă Florică Ică PNL – ÎMPOTRIVĂ

Drancă Andrei-Iulian USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

Dumitru Florian-Emil PNL – ÎMPOTRIVĂ

Giugea Nicolae PNL – ÎMPOTRIVĂ

Könczei Csaba UDMR – ÎMPOTRIVĂ

Pambuccian Varujan Minorități – ÎMPOTRIVĂ

Prunean Alin-Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂSENAT – AGRICULTURĂ

Iordache Ion PNL – ÎMPOTRIVĂ

Oros Nechita-Adrian PNL– ÎMPOTRIVA

Tancsoz Barna UDMR– ÎMPOTRIVĂ

Zob Alexandru-Robert USR PLUS – ÎMPOTRIVĂSENAT – APE ȘI PĂDURI

Achiței Vasile-Cristian PNL – ÎMPOTRIVĂ

Bîca Iulian-Mihail PNL – ÎMPOTRIVĂ

Bodea Marius USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

Kovacs Irina Elisabeta UDMR – ÎMPOTRIVĂ

Vicol Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

Zob Alexandru-Robert USR PLUS- ÎMPOTRIVĂ

ABȚINERI CAMERA DEPUTAȚILOR ȘI SENAT

Constantin Daniel PNL – ABȚINERE

Scarla George PNL – ABȚINERE

Popa Alexandru PNL – ABȚINERE

Cernic Sebastian – ABȚINERE

Lista parlamentarilor care au votat PENTRU amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ

Chesnoiu Adrian-Ionuţ PSD – PENTRU

Bîrcă Constantin PSD- PENTRU

Membri Alda Adrian PSD- PENTRU

Bălăşoiu Aurel PSD- PENTRU

Ciubuc Ciprian AUR- PENTRU

Dumitrescu Raluca Giorgiana PSD- PENTRU

Grecu Ion-Cătălin PSD – PENTRU

Munteanu Remus PSD – PENTRU

Niţă Nicu PSD – PENTRU

Păunescu Silviu-Titus AUR- PENTRU

Scripnic Lilian AUR – PENTRU

SENAT – AGRICULTURĂ

Trufin Lucian PSD – PENTRU

Cioromelea Valentin-Rică AUR – PENTRU

Rotaru Ion PSD – ÎMPOTRIVA

Mătieș Călin-Gheorghe PSD – PENTRU

Stănescu Paul PSD- PENTRU SENAT – APE ȘI PĂDURI

Mazilu Liviu-Lucian PSD – PENTRU

Hangan Andrei AUR – PENTRU

Deneș Ioan PSD – PENTRU

Stan Ioan PSD – PENTRU

Trufin Lucian PSD – PENTRU

La nivelul comisiilor parlamentare, bugetul MADR a fost adoptat de majoritatea formată din PNL-USR PLUS-UDMR și Minorități. Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Votul final pe Legea bugetului de stat este programat să aibă loc marți, pe 2 martie.

%d blogeri au apreciat: