Noi sancțiuni pentru Rusia: interdicție la importul de cărbune rusesc, excluderea din piețele financiare a unei mari bănci, interzicerea navelor rusești în porturile UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți al cincilea set de sancțiuni pentru Rusia propus de executivul european.

Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de Consiliul UE (format din miniștrii statelor membre) pentru a intra în vigoare.

Anunțul integral al Ursulei von der Leyen:

Acest al cincilea pachet de sancțiuni are șase piloni. În primul rând, vom impune o interdicție asupra importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

Al doilea: o interdicție totală a tranzacțiilor pentru patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă. Aceste patru bănci, pe care acum le decuplăm complet de pe piețele financiare internaționale, au o cotă de piață de 23 % din sectorul bancar rusesc. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.

În al treilea rând: interzicerea accesului navelor rusești și a navelor operate de ruși în porturile UE. Anumite excepții vor acoperi produsele esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia. În plus, vom propune o interdicție pentru operatorii de transport rutier ruși și belaruși. Această interdicție va limita drastic opțiunile industriei rusești de a obține bunuri esențiale.

În al patrulea rând: alte interdicții specifice de export, în valoare de 10 miliarde de euro, în domenii în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, calculatoare cuantice și semiconductori avansați, dar și utilaje sensibile și echipamente de transport. Prin aceasta, vom continua să lovim baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.

În al cincilea rând: noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru a tăia fluxul de bani al Rusiei și al oligarhilor săi,

 » Citiți tot articolul pe : www.zcj.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: