Despre PACE ca dar al lui Dumnezeu, cu părintele profesor Vasile Mihoc


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

În contextul războaielor și al zvonurilor de războaie, devine foarte actual să reflectăm la pace și dintr-un punct de vedere creștin. Despre Pace ca dar al Duhului Sfânt a vorbit și părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu în tâlcuirile la Evanghelia după Ioan pe care le realizează la emisiunea Atlas Biblic difuzată de Radio Trinitas

„Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă. Nu precum dă lumea vă dau Eu vouă – adică Pacea (Ioan 14,27). Vedeți, cuvântul acesta „pace” aici are un sens foarte cuprinzător, un sens pe care îl întâlnim și în alte locuri din Sfânta Scriptură. M-aș referi, de pildă, la ceea ce spune Sf. Apostol Pavel la Romani, capitolul 5, versetul 1, când afirmă că noi, îndreptați prin credință, avem pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos. Foarte important! Nu-i vorba de o pace în sens psihologic, ci e vorba de o realitate, de o împăcare a noastră cu Dumnezeu prin Iisus Hristos. Există și o expresie în teologie, „teologia împăcării”. Da, Hristos ne-a împăcat cu Dumnezeu și Apostolul Pavel o spune în repetate rânduri: și în Efeseni 2,14 și în alte locuri, în Coloseni

Am spune că acest înțeles al Păcii poate fi detectat încă la Nașterea Mântuitorului, când îngerii cântă „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ PACE!”. Este vorba de o pace în sensul de împăcare a lumii cu Dumnezeu. Or, Sfântul Apostol Pavel spune că această pace este un rod al îndreptării noastre prin credință și este un dar care nu s-a dat prin Domnul nostru Iisus Hristos. Noi suntem în pace sau noi avem pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos. Această pace o lasă Mântuitorul. Nu o dă numai așa, cu vorba, sau numai pe un timp, ci o lasă: pace vă las vouă! Adică, o lasă ca pe o moștenire permanentă. Și nu orice pace, ci „pacea Mea v-o dau vouă”.

Să nu uităm că salutul biblic, salutul evreiesc este „Șalom!” (Pace!) și popoarele legate cumva de lumea biblică continuă să aibă acest salut până astăzi. Pe de o parte, evreii se salută cu „Șalom”, iar arabii – și musulmanii, în general – se salută cu același cuvânt, „Salam!”, care-i tot „Șalom!” în limba arabă. Sau, compus, așa, mai frumos „Salam aleika!” (Pacea cu tine!), „Salam aleikum!” (Pacea cu voi!) ș.a.m.d.

Or, Mântuitorul vorbește de Pacea Sa: nu o vorbă goală, ci un dar al Păcii. Și e de remarcat că acest dar apare clar în legătură cu trimiterea Duhului Sfânt. Deci e un dar care e mijlocit de lucrarea în viața credincioșilor și a Bisericii de către Duhul Sfânt.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

%d blogeri au apreciat: