Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 27 iulie, normele actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni.
Prevederile se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză.
„Practic se vor duce la bancă cu o declarație pe propria răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% față de o perioadă similară a anului anterior.
Evident trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, doar că la final vor trebui să plătească ratele care au fost amânate și, evident, dobânda acumulată.
Încă o facilitate care există este pentru cei care sunt beneficiarii programului Prima Casă și Noua Casă unde dobânda nu se capitalizează.” – a declarat Adrian Câciu
Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să amâni rata bancară
Românii cu credite ipotecare pot să își suspende rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente numai pentru creditele care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
- au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
- data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;
- nu au înregistrat restanţe în ultimele şase luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 90/2022 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori poate fi citit AICI.