Gazprom prognozează scumpiri ale gazului livrat în UE

Gazprom se așteaptă în continuare că prețul mediu al gazului rusesc în Europa în acest an să fie de aproximativ 133 USD la 1.000 de metri cubi, a declarat marți un purtător de cuvânt al holdingului rusesc de gaze la conferința VTB Capital Investments, relatează Tass.com. În prezent, prețul este de sub 100 de dolari.

Prețurile forward ale gazelor la hubul olandez TTF la sfârșitul anului arată un nivel de aproximativ 160 USD pe 1.000 metri cubi, care este semnificativ mai mare decât prețurile spot curente (aproximativ 90 USD pe 1.000 metri cubi). Acest lucru este în concordanță cu actuală prognoza medie a prețului livrărilor Gazprom către Europa de aproximativ 133 USD la 1.000 de metri cubi în 2020 ”, a declarat reprezentantul companiei.

În același timp, Gazprom își menține prognozele pentru creșterea prețurilor mondiale la gaz în T4 2020 – T1 2021. Iar factorul meteo și nivelul rezervelor din depozitele subterane de gaze vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor, a adăugat reprezentantul.

„Anul acesta, fluctuațiile sezoniere tradiționale au fost însoțite de o scădere accentuată a cererii din cauza restricțiilor din cauza pandemiei. Acest lucru ne dă motive să ne așteptăm la o creștere a prețurilor la gaz în trimestrul IV 2020 – trimestrul I 2021”, a spus el.

Datoria netă a raportului EBITDA Gazprom în acest se poate dublă din cauza înrăutățirii performanței financiare. Dar în 2021, pe măsură ce situația de pe piețe se îmbunătățește, sarcina datoriilor Gazprom ar trebui să se normalizeze.

Gazprom va urmă politică de dividende adoptată anterior, care prevede o creștere a ponderii profitului net îndreptat către dividendele cuvenite acționarilor, în ciuda situației provocatoare a pieței internaționale.

%d blogeri au apreciat: