Expert Forum a lansat platforma www.votcorect.ro pentru alegerile locale

Prin intermediul Vot Corect sunt explicate principalele reguli privind campania electorală, înregistrarea alegătorilor, ziua votului sau contestații, în termeni cât mai simpli.

De asemenea, echipa Vot Corect răspunde la întrebări frecvente despre organizarea procesului electoral și primește sesizări legate de nereguli. Sesizările vor fi transmise instituțiilor relevante, iar persoanele care le-au semnalat  vor fi asistate în rezolvarea problemelor legate de diferite etape ale procesului electoral, dacă este cazul, informează Expert Forum.

Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului „Alegeri locale corecte și transparente – ACT”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.În ziua și preziua alegerilor, echipa Fiecare Vot va răspunde tuturor solicitărilor de informații și asistență primite de la observatori, alegători, reprezentanți ai partidelor politice sau alte persoane interesate de alegeri prin intermediul numărului Telverde 0800 080 200. Numărul de telefon este disponibil în România și este gratuit.

 Alături de partenerii din coaliția FiecareVot, Expert Forum acreditează observatori pentru monitorizarea secțiilor de votare în ziua alegerilor.

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Activitatea de observare este voluntară, nefiind remunerată. Toți observatorii încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor.

În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi aplicația Monitorizare Vot, special realizată de Code for Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center special creat. Poate fi observator orice cetățean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic, nu a participat direct la organizarea unei campanii electorale sau nu este candidat, chiar dacă independent.

Există și un Cod de Conduită care detaliază caracteristicile statutului de observator și pe care fiecare persoană care se înregistrează și-l asumă. Până pe 24 septembrie, persoanele care doresc să fie observatori se pot înscrie exclusiv online pe fiecarevot.ro. 

Observatorii acreditați vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Cei înscriși pot monitoriza o singură secție de votare sau mai multe, într-o echipă mobilă, formată din doi observatori.

Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.