Deputatul AUR Dumitru Flucuș: Noul drum al mătăsii va ocoli România. Fac apel către decidenții politici pentru refacerea legăturilor cu Republica Populară Chineză

România a ratat oportunități importante din cauza clasei politice din ultimul deceniu – Republica Populară Chineză dorea să investească masiv în țara noastră, dar s-a lovit de lipsa de viziune a vechilor partide politice. În acest timp, statele din vecinătatea României au înțeles cât de important este un astfel de parteneriat. În Ungaria, China a investit într-o fabrică imensă de baterii pentru mașinile electrice și tot aici Republica Populară Chineză construiește cea mai mare universitate din Europa.

Într-o declarație politică susținută în Parlament, deputatul AUR Dumitru Flucuș a pledat pentru refacerea legăturilor cu Republica Populară Chineză. El a reamintit că, din cauza lipsei de viziune, Guvernele anterioare au refuzat să încheie înțelegeri avantajoase cu acest stat, iar rezultatul este pe măsură: chinezii au investit în portul Pireu, iar drumul mătăsii va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia și Polonia, ocolind astfel România. Între Belgrad și Budapesta deja se construiește cu sprijin chinezesc o cale ferată de mare viteză.

Deputatul AUR a trecut în revistă principalele investiții ratate de către România, în timpul Guvernului Ponta:

  1. Modernizarea portului Constanța astfel încât toate mărfurile venite din China pentru țările din Europa să intre prin acest port. România urma să primească toate taxele vamale de intrare a mărfurilor în Europa. Sumele care urmau să fie primate de țara noastră erau uriașe.
  2. Construcția unei căi ferate de mare viteză, 350km/h pe ruta Curtici-București-Constanța, astfel încât toate containerele cu mărfuri chinezești să plece spre Europa repede, iar majoritatea TIR-urilor care intrau la noi în țară dinspre vest să fie urcate pe tren și să ajungă în 2.5 ore în București și în 3 ore în Constanța, eliberându-se, astfel, șoselele.
  3. Finalizarea combinatului OLTCHIM cu producție la capacitatea maximă proiectată, urmând ca toată producția să fie cumpărată de China.
  4. Construcția unui număr mare de ferme de porci, urmând ca după asigurarea necesarului pieței românești, tot surplusul să fie cumpărat de China.
  5. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Dumitru Flucuș a acuzat politicienii de faptul că au izolat România, în timp ce țările din vecinătatea noastră au înțeles avantajele și au acceptat oferta Chinei. Din păcate, această politică este continuată și de către actualul Guvern: România nu permite firmelor chinezești să participe la licitații importante.

„În toamnă noul ambasador al Chinei la București, Excelența Sa HAN Chunlin nu a fost primit la Ministerul de Externe ca să-și prezinte scrisorile de acreditare timp de 2 luni, fiind primit până la urmă de un Secretar de Stat de rang II. Acesta a fost doar unul dintre gesturile urâte ale diplomației române.

Diplomația chinezească a reușit în mod efficient să pacifice traseul Asiatic al drumului mătăsii. Războaiele din Afghanistan, Irak, Iran și Siria s-au încheiat. Iranul a făcut pace cu Arabia Saudită. Țările situate pe traseul noului drum al mătăsii vor avea avantaje mari și o dezvoltare rapidă.

Țările importante din vestul Europei, precum Germania sau Franța, chiar și Statele Unite ale Americii, au legături economice și culturale Importante cu China. Președintele Macron al Franței a vizitat China săptămâna trecută”, a punctat deputatul AUR.

Dumitru Flucuș a cerut clasei politice să refacă în cel mai scurt timp legăturile de prietenie cu China și să dezvolte relațiile economice, culturale și politice pe baza avantajului și a respectului reciproc. China are o dezvoltare extraordinară în toate domeniile, în special în dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor viitorului, a mai spus parlamentarul.