Raisa Enachi (AUR): Românii vor plăti prețul fiecărei doze de vaccin Covid anulat

România a primit, până la 31 martie 2023, doze de vaccin anti-Covid-19 în valoare de 500 de milioane de euro. Dintre acestea, o parte au fost înregistrate ca pierderi/expirate, afirmă deputata AUR Raisa Enachi. Pentru dozele expirate, România ar putea plăti 10 euro/per doză – în situația în care coaliția de guvernare a adus economia românească în pragul colapsului.

Raisa Enachi solicită Ministerului Sănătății să transmită cum va gestiona situația dozelor expirate, în contextul în care Pfizer a făcut deja o propunere către UE astfel încât țările să plătească 10 euro/per doza expirată. Într-o interpelare adresată ministrului Alexandru Rafila, deputata AUR solicită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care este planul achiziționării următoarelor doze de vaccin?
  2. În ce măsură se vor lua în calcul pierderile financiare pentru dozele ce au fost declarate anulate la viitoarele achiziții?

Câte doze de vaccin anti-Covid mai primește România?

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în luna martie că România va mai primi aproape 27 milioane de doze de vaccin împotriva Covid, dintre care 8 milioane potrivit contractului pentru 2022 cu Pfizer, iar restul conform contratului pentru 2023. El a insistat că România încearcă să cumpere cât mai puţine vaccinuri împotriva COVID, dar că „obligaţiile contractuale rămân”.

Reamintim că în luna ianuarie, Rafila declara la Euronews România că autoritățile sunt nevoite să distrugă „câteva milioane bune de doze” de vaccin anti-COVID care au expirat, iar, din estimările sale, pierderile „depășesc 100 de milioane de euro”.