Conferință dedicată preotului martir Haralambie Balamace, duminică, 3 iulie, la București

Duminică, 3 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român din Capitală, va avea loc o conferință dedicată preotului martir Haralambie Balamace.

Conferința își propune să aducă un omagiu celui care a fost un exponent al românismului la sud de Dunăre, au anunțat organizatorii.

Potrivit Fundației Nicolae Iorga Saranda, Haralambrie Balamace, s-a născut în anul 1863 în satul aromân Pleasa de Sus, din Imperiul Otoman, astăzi localitate dispărută în Albania. După definitivarea studiilor la Corcea (Corița), a devenit preot și profesor, urmând Seminarul teologic la Curtea de Argeș. Oamenii îi spuneau, familial, „Papa Lambru”.

A înființat școli românești în Pleasa, Moscopole, Corcea, Nicea, Sipska, Grabova, Lunca, Nicea, Vituki, și chiar în orașele Elbasan și Berat. În fața altarului și enoriașilor săi a slujit și vorbit întotdeauna în dialectul aromân al limbii române, deși ierarhia bisericească greacă interzicea acest lucru, limba greacă fiind singura recunoscută ca limbă de cult. La școală promova atât învățarea limbii române, cât și a celei albaneze. Excomunicat de greci nu s-a speriat și nu a abandonat misiunea sa națională, continuând să susțină emanciparea vlahilor din Imperiul Otoman. A militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia.

Pe data de 23 martie 1914,

 » Citește tot articolul pe Rostonline.ro

Lasă un răspuns