Atenție! Revin restricțiile în România! Noi reguli de astăzi, 5 octombrie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Raed Arafat, au declarat, astăzi, la ora 21.10 la Palatul Victoria, noile decizii luate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

O primă decizie vizează românii care vin din străinătate. Astfel, pentru cetățenii care vin din țările cu indice mai ridicat decât al României, se impun noi reguli.

Cei care stau 3 zile pot veni cu un test negativ în ultimele 48 de ore.

Cei care stau pentru o perioadă mai lungă, carantină 14 zile cu posibilitatea ca în 8-a zi să facă un test și pot ieși a 10-a zi din izolare dacă sunt negativi.

La nivelul localităților, în situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori, Comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă  au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat.

Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanți din localitatea respectivă. Astfel, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva vor avea voie să meargă doar locuitorii Iașului.

O alta decizie: referitor la organizarea sărbătorilor religioase, sunt permise numai celor cu domiciliul în localitatea unde se desfășoară, fără pelerini din alte localități. Riscul major nu este numai participarea, ci și pe durata transportului sau înapoi acasă”, a anunțat Raed Arafat.

Principalele declarații:

  • Pentru cetățenii care vin din țările cu un indice mai ridicat se impun reguli
  • Cei care vin pentru o perioadă de 3 zile, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.
  • Cei care vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, după 7 zile pot face test, dacă e negativ stau zece zile în carantină. Ceilalți rămân în carantină
  • Pentru un indice de 3, unde avem focare constituite, limităm doar la acele focare
  • Toate comitetele județene și București se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și să ia măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile
  • Masurile analizate:
  • purtarea măștii în spațiile închise dar și deschise, în special în spațiile publice aglomerate
  • Carantinarea localităților cu 3 la mie în ultimele 14 zile, dacă există focare, dacă este răspândire comunitară
  • Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5
  • Se închid/sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5
  • Se analizează suspendarea/închiderea activității agenților care nu respectă regulile cel puțin 30 de zile de la momentul constatării abaterii
  • În zonele cu incidență minim 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decala programul
  • Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități
  • Se vor intensifica controalele
  • Persoanele alese la alegerile locale pot depune jurământul fără prezență fizică, prin mijloace de comunicare la distanță, dacă se află în izolare sau carantină

Hotărârea Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă:

Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă. 2


(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.


(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

Art. 3 (1) Comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situației epidemiologice de la nivelul fiecărei localității și dispunerii de urgență a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență.


(2) În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat.

Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și a membrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii.

Art. 5 Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Lasă un răspuns