Alin Coleșa (AUR): Statul român nu ține evidența persoanelor de cetățenie ucraineană cu care a încheiat contracte plătite

Statul român nu a prezentat o statistică cu privire la persoanele de cetățenie ucraineană cu care a încheiat forme de colaborare plătite începând cu 24 februarie (invazia Ucrainei) până pe 30 aprilie. Anunțul a fost făcut de către deputatul AUR Alin Coleșa, care solicită ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, prezentarea unui raport în această privință. Deputatul AUR de Cluj face apel la mobilizare și adresează 3 întrebări celor doi oficiali.

Solicit ministrului Muncii și Solidarității, precum și ministrului Culturii prezentarea unui raport care reflectă numărul de persoane refugiate din Ucraina cu care instituțiile statului au încheiat forme de colaborare plătită începând cu data de 24 februarie 2022 (invazia Ucrainei) până în prezent. În cazul în care există situațiile menționate la pct. 1, care este cuantumul sumelor plătite până la data de 30 aprilie pentru persoanele menționate la punctul 1? Totodată, cazul în care există situațiile menționate la pct. 1, vă rog să precizați dacă instituțiile de stat care au încheiat astfel de colaborări au în organigramă posturi a căror ocupare este temporar suspendată”, a solicitat deputatul AUR Alin Coleșa.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, precum și Ministerul Muncii sunt obligate să dețină o statistică foarte exactă a numărului de persoane care intră, respectiv ies din România, precum și a celor fără cetățenia unei țări din Uniunea Europeană care au intrat în România dinspre Ucraina și Republica Moldova în perioada din preajma declanșării războiului din Ucraina, având în vedere politica Uniunii Europene de gestionare a frontierelor și Sistemul de intrare/ieșire și Sistemul de informații Schengen, sisteme și politici pe care România le implementează.