Marți, 8 martie, va fi ultima zi în care România se va afla în Stare de Alertă. Guvernul nu va mai prelungi starea de alertă, instituită pentru a gestiona pandemia de COVID-19, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Mâine este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19.
Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi.
Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România.
În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a transmis, astăzi, Dan Cărbunaru.
Reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că propune ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, iar oamenii să poată merge la restaurant sau la mall fără certificat COVID.
De asemenea, vor putea fi organizate din nou evenimente private.
„Este vorba despre accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, instituțiile publice, hoteluri, pensiuni și restaurante. De asemenea, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar – ăsta cred că e un lucru așteptat de multă lume – pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, conferințe, workshopuri, săli de sport și piscine”, a spus Rafila.
El a propus de asemenea posibilitatea organizării de evenimente private cu participarea a maxim 200 de persoane.
„Masca în mod evident nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile deschise aglomerate”, a adăugat ministrul.
România ar putea trece din starea de alertă în stare de criză.
Potrivit presei centrale, Guvernul pregătește o nouă măsură pe care ar putea să o instituie în clipa în care teritoriul, populația, sănătatea sau mediul ar fi amenințate în vreun fel.
Desigur că măsura are legătură cu războiul de la granițele țării.
După aprobarea proiectului, intrarea în starea de criză poate fi decisă doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
O decizie finală a Guvernului ar urma să fie luată în această săptămână.