Florin Cîțu: „Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect”

Premierul Florin Cîțu a transmis că Guvernul a promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic, fără creștere de taxe, ceea ce a și făcut.

Potrivit acestuia, deficitul bugetar a scăzut cu 2,6 puncte procentuale din produsul intern brut în raport cu anul trecut, atât prin creșterea veniturilor, cât și prin reducerea cheltuielilor.

Mai jos, mesajul premierului interimar Florin Cîțu:

Am promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic ca urmare a creșterii veniturilor bugetare, fară să creștem taxe, și controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut. 

Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulențe cu care țara se confruntă. 

În această perioadă am reușit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut. Am făcut această ajustare reușind atât creșterea veniturilor, cât și reducerea cheltuielilor, făcând în același timp plăți excepționale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19. 

Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activitățile economice, am înregistrat o creștere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB față de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară și prin absorbție de fonduri europene. În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei față de 2020 și cu 41,7 miliarde de lei față de 2019.

În același timp, în perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut, reușind însă majorarea investițiilor cu 3,9 miliarde de lei față de perioada similară din 2020 și cu 10,8 miliarde de lei față de perioada similară din 2019. 

Așa cum am promis și cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost reprezentate de proiecte finanțate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut. 

Economia României crește, parametrii economici generali se îmbunătățesc, iar acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susține trendul pozitiv.

Lasă un răspuns