Un primar face o adevărată revoluție în administrație! Este vorba de Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Acesta a prezentat noua organigramă pentru „o primărie a timișorenilor profesioniști”. Se desființează 80 de posturi, din care zece de conducere. Iar Timișoara va avea și grădinar-șef și nouă manageri de cartiere.
Noua organigramă a Primăriei Timișoara va intra marți în atenția consilierilor locali. Este, potrivit primarului, o „organigramă ambițioasă”, care reconstruiește primăria „din temelii” și care „o face pregătită pentru secolul XXI”, informează mesajul.ro care citează presa locală din Tmișoara.
„O să organizăm un concurs pentru grădinarul șef al Timișoarei, înființăm 9 posturi de manager de cartier și în total desființăm 80 de posturi, din care 10 de conducere. Asta nu înseamnă că o să plece 80 de oameni.
Pentru cineva al cărui post este desființat, noi avem obligația să oferim un alt post vacant, dacă există acest post pentru pregătirea pe care o are persoana respectivă. După votul în CL, eu am la dispoziție 20 de zile pentru a elabora un regulament care va clarifica cum vom organiza concursuri interne”, a mai explicat primarul Timișoarei.
La Piatra-Neamț, primarul Andrei Carabelea a făcut invers: a mărit cu încă 10 șefi organigrama primăriei și a mărit numărul funcționarilor cu încă 40 (vezi aici). Astfel, primăria are în prezent un număr de 86 posturi vacante de funcționari, iar impactul bugetar va fi de 10 milioane în plus, anual. Bănuim că banii nu sunt o problemă la primăria Piatra-Neamț, din moment ce a fost contractat un credit bancar de 16.5 milioane lei.
Revenind la primarul Timișoarei, acesta declară: „Am reconfigurat multe structuri, direcții, tocmai ca să transformăm aparatul într-un aparat deschis către cetățeni. Eu cred că o primărie modernă trebuie să reflecte, de fapt, prioritățile strategice pentru oraș, trebuie să se organizeze în jurul unor obiective strategice.
Al doilea obiectiv a fost o clarificare și o simplificare a ierarhiilor. Asta cred că este și diferența majoră între felul în care noi am alocat această reorganizare.
Vechea organigramă avea 27 structuri diferite, direcții, compartimente servicii, care fiecare a fost în directă subordine a primarului, acum am redus acest, să zicem ghiveci, de servicii, birouri, compartimente în 17 structuri foarte clare (în subordinea primarului – n.r.), a explicat, vineri, Dominic Fritz.
„O să avem un Compartiment de Atelier de Urbanism care acum o să fie funcțional. Vom avea trei compartimente separate, pentru zona de nord, pentru zona de sud, pentru zona centrală. Pentru că noi credem că nu face bine dacă un inspector lucrează la o autorizație de construire pe o stradă în sud și după două zile pe una în nord”, au fost explicațiile lui Fritz.
„Oricând vorbesc cu părinți, cu investitori, cu studenți, cu cetățeni în cartiere, lucrul numărul 1 este să îmbunătățim calitatea vieții în oraș. De aceea în această nouă direcție o să avem toate aceste teme care devin din ce în ce mai importante.
Avem pentru prima oară un birou sănătate, un birou pentru educație și incluziune (…) și un nou serviciu de cultură și turism. Dincolo de infocentru, vrem un serviciu de cultură cu șef serviciu care ne ajută să dezvoltăm o viziune clară și bineînțeles că o să avem și o echipă dedicată pentru Capitală Culturală Europeană”, a explicat edilul-șef.