86 de ani de la sfințirea Catedralei Episcopale din Bălți

Catedrala Episcopală din Bălți a fost sfințită în urmă cu 86 de ani, în ziua de 2 iunie 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea, însoțit de prințul moștenitor Marele Voievod Mihai, a informat Biroul de Presă al Episcopiei de Bălți.

Lucrările la Catedrala din Bălți au început în 1925, la doi ani distanță de la înființarea Episcopiei Hotinului, când Visarion Puiu devenea ierarh al Hotinului.

În 1924, prin decretul regal nr. 315 din 31 ianuarie, se aprobă cedarea către Episcopia Hotinului a unui teren cu o suprafață de 7.595 m2, iar în septembrie 1924 sunt alocați primii bani pentru începerea lucrărilor.

PS Visarion invită la solemnitatea punerii pietrei de temelie, la 24 septembrie 1924, pe Alteța Sa Regală, Principile Carol, pe membrii Sfântului Sinod și alți demnitari.

Ornamentul catedralei a fost făcut de către Franț Rill din București; catapeteasma – I. Babic (București); pictura – D. Norocea (Curtea de Argeș) și Wodok (București); scaunele arhierești, stranele și ușile catedralei – sculptorul Dumitrescu (București), pardoseala – firma Schmidgen (București); iar instalația electrică Silvestru Vatrici din Bălți, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, lucrările de construcție au fost finalizate în 1933,

 » Citește tot articolul pe Rostonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: