În fiecare an, pe 30 august, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit „protectorul omenirii”. Este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.
Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului.
Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Micoana-sfantul-alexandruitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.
Sfântul Alexandru este unul dintre marii cuvioşi, cinstiţi pentru viaţa şi minunile pe care le-a săvârşit.
Din pricina varstei inaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru să partipe în locul său la primul Conciliu de la Niceea.
Aici Sf. Alexandru a apărat religia şi credinţa împotriva ereziei lui Arie, care susţinea că Fiul nu este veşnic, ci a fost creat de Tatal.
După ce s-a încheiat Sinodul, un înger i-a apărut Patriarhului spunându-i că cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul său.
Ajungând Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani a continuat sa apere Credinta Ortodoxa în faţa intrigilor lui Arie şi a acoliţilor săi.
Sfântul Alexandru a trecut la cele veşnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.
Numele Alexandru este de origine greaca si are semnificatia de a apara, a proteja.
Numele de Alexandru provine de la grecescul Alexandros care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor si este format din cuvintele „alexo” care inseamna a apara, a proteja si „andros” care inseamna barbat, om.
Derivate de la prenumele Alexandru:
Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra