„Zelenski s-a sinucis într-un buncăr din Kiev”. Cum au încercat rușii să influențeze cursul războiului prin fake news

Grupurile propagandistice pro-ruse au susținut în mod fals la câteva săptămâni de la începutul războiul împotriva Ucrainei că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis, ca parte a unui efort agresiv de a afecta moralul public și de a submina guvernul ucrainean, a declarat joi firma americană de securitate cibernetică Mandiant, potrivit CNN.

Afirmația falsă a sinuciderii lui Zelenski este doar una dintre numeroasele operațiuni de dezinformare urmărite de Mandiant de la presupuși actori ruși și belaruși care aveau ca scop inducerea în eroare a publicului din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei.

Campaniile de fake news, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este angajat în războiul informațional și eforturile de a modela percepțiile asupra conflictului, chiar dacă soldații ruși suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.

Într-un alt caz, grupuri care au legătură cu Belarus au răspândit pe rețele sociale informația falsă că un grup de criminali din Polonia ar preleva organele refugiaților ucraineni, cu complicitatea oficialilor polonezi.

„Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional”, a declarat Alden Wahlstrom, analist senior la Mandiant, pentru CNN. „Am observat că actori cunoscuți folosesc activele și infrastructura campaniilor anterioare, folosind capabilitățile dezvoltate de-a lungul timpului”.

Mandiant nu a indicat o legătură directă între guvernul rus și răspândirea informației false cu privire la sinuciderea lui Zelenksi, dar a descris activitatea ca fiind o „suspectată campanie de influență rusă”. Timp de decenii și datând din epoca sovietică, dezinformarea și alte așa-numite „măsuri active” au reprezentat o parte cheie a strategiei de politică externă a Rusiei.

În martie, Facebook și YouTube au eliminat un videoclip „deepfake”, răspândit pe scară largă, care pretindea să-l arate pe Zelenski cerând trupelor ucrainene să depună armele.

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: