Washington Post: De ce folosesc trupele rusești crengi, paie și covoare pentru a se camufla în Ucraina

Trupele ruse din Ucraina s-au grăbit să evite a fi detectate și atacate, folosind crengi de copac și paie, chiar și covoare pentru a ascunde tancuri și alte vehicule blindate, analiștii spunând că este o lipsă surprinzătoare de rafinament pentru o armată atât de avansată și, totodată, o dovadă suplimentară despre cât de nepregătiți sunt unii comandanți pentru lupta susținută care s-a desfășurat, transmite Washington Post.

Camuflajul, fie că este pentru personal sau pentru echipament, este o parte fundamentală a luptelor de război, chiar dacă este mai grea evitarea detecției din cauza avansurilor tehnologice precum dronele, imaginile satelitare și lunetele infraroșii. Camuflajul funcționează distorsionând formele și diminuând amprentele de temperatură, astfel păcălind ochiul și creând îndoială și confuzie.

Însă potrivit unor observatori care au urmărit îndeaproape conflictul din Ucraina, forțele ruse, în ciuda superiorității lor militare, au arătat un grad neașteptat de amatorism, scrie Washington Post. Observatorii arată către videoclipurile care circulă pe rețelele sociale ce arată o gama largă de inventivitate.

profimedia-0664443499 Un camion militar al armatei ruse în sudul regiunii Rostov, în apropierea graniței cu autoproclamata republică Donețk. Foto: Profimedia Images

Într-una dintre aceste demonstrații aparent surprinse în mijlocul luptelor de către un soldat rus care căuta să se ascundă în mijlocul unor transportoare blindate, se poate vedea o acoperire improvizată din puieți de pin de-a lungul uneia dintre părțile vehiculului. Este o imagine care „miroase a disperare”, spune Mike Jason, un ofițer militar american retras care a operat în Irak și Afganistan.

Procedura tactică militară a SUA, notează Jason, este de a ascunde vehiculul cu o plasă de camuflaj ușoară atunci când nu se mișcă, chiar dacă pentru perioade scurte de timp. Trupele ucrainene au folosit combinații de plase și frunziș pentru a ascunde forma blindajului vehiculelor.

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: