Valeriu Tabără, directorul ASAS, la Lovrin: ”România nu poate intra într-o criză alimentară, decât dacă uită să semene…!” – Ziua de Vest

Cercetătorii specialiști prezenți la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare a Agriculturii Lovrin au vorbit, vineri 3 iunie, cu prilejul Zilei câmpului, despre provocările momentului și au dat asigurări că agricultură românească este capabilă să ofere hrană din belșug nu numai românilor, ci și europenilor sau chiar altor cetățeni aflați dincolo de bătrânul continent. De aceea nu se poate vorbi de o criză a alimentelor, în România.

Prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), cercetător agricol de peste 40 de ani, a explicat: ”Am mai spus-o public: securitatea alimentară nu este o problema pentru țara noastră. Am mai amintit asta și când eram ministrul agriculturii. România nu poate intra într- o asemenea situație de criză alimentară, decât dacă uită să semene, dar nu acesta este elementul care ne caracterizează pe noi.

România poate să producă hrană multă și să asigure securitatea alimentară nu numai pentru cetățenii ei, ci și pentru cei din  Europa sau din afară Europei.

Trebuie să se înțeleagă că stațiunile de cercetare reprezintă un domeniu fundamental pentru existența noastră. De aceea acestea au fost înființate în agricultură – să asigure soluțiile la problemele agriculturii românești din propriile cercetări.

În 1913, Gheorghe Ionescu Sisești a spus că agricultură și hrană depind de patru factori: pământul, apă, plantele și știință. Noi cercetătorii trebuie să găsim soluții la marile probleme.

În perioada următoare, SCDA Lovrin va veni cu soluții foarte importante legate de calitate și cercetare în domeniul tehnologiilor care ne vor ajută să arătăm lucruri extrem de valoroase care să se regăsească în preț și în competitivitate internațională. Vor fi tehnologii pe care  le vom breveta și apoi dezvoltă împreună cu fermierii: vorbim în primul rând de calitatea recoltei,

 » sursa: ziuadevest.ro

%d blogeri au apreciat: