Semnal de alarmă tras de cercetătorii de la SCDA Lovrin! Sclerotium rolfsii – un nou patogen devorează grâul – Ziua de Vest

“Managementul bolilor din culturile de cereale în contextul schimbărilor climatice” a fost dezbaterea pe care Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin, a organizat-o, în dată de 19 mai. La eveniment au participat cercetători din mai multe județe din țară și fermieri din zona de vest.

Un patogen specific zonelor tropicale

Cu acest prilej, dr. ing. Otilia Cotuna, șefa Laboratorului de protecția plantelor din cadru SCDA Lovrin, a tras un semnal de alarmă, cu privire la apariția unui nou patogen extrem de periculos, depistat în cultură de grâu din Timiș. Este vorba de Sclerotium rolfsii sacc. “E doar o suspiciune. Nu vreau să risc în diagnoză mea care încă nu am finalizat-o. E vorba de un patogen care atacă sistemul și coroana radiculară și pătrunde în tulpină plantei care putrezește. Este o simptomalogie atipică care se manifestă în culturile de grâu și ne- a atras atenția, încă din primăvară anului trecut. În 2022, nu am mai ignorat- o, fiindcă avem o situație în teren unde o cultură moare.

Plantele s-au oprit în evoluție în această perioada. Când am extras grâul din sol am văzut miceliile de la baza coroanei albe, frumoase, dar când am privit cu lupa binocular, am descoperit că ciupercă produce micelii sub formă de evantai. Așadar, e o problemă în culturile noastre”, a declarat dr. Cotuna. Mesajul a fost că patogenul nu există de un an sau doi, cu siguranță, ci de mai mulți ani și s-a dezvoltat prin acumulare. Practicarea monoculturii și creșterea temperaturilor au favorizat dezvoltarea patogenului care în condițîi favorabile poate avea efecte dezastruoase în agricultură. Sclerotium rolfsii este specific zonelor tropicale și subtropicale, dar în noile condiții create de schimbările climatice violente a prins viața pe solurile din Banat. Cum se răspândește?

 » sursa: ziuadevest.ro