Una dintre ultimele învățături primite de absolvenții de liceu e că, în semn de recunoștință, trebuie să-și răsfețe profesorii cu daruri scumpe, fiind încurajați chiar de propriii părinți. Aceștia nu sunt, însă, singurii vinovați. „Obiceiul nu s-ar păstra dacă profesorii n-ar accepta cadourile”, spune, pe bună dreptate, o mămică.
În toate liceele va răsuna curând „Gaudeamus igitur”, imnul de bucurie al adolescenților care termină viața de elevi. Ironic e că, deși reușita le aparține, ei vor fi și cei care fac cadouri…
Obișnuiți din generație în generație să ofere daruri dascălilor la fiecare ocazie specială, părinții și elevii continuă să le cumpere și la final de liceu, unele chiar extravagante. O orădeancă s-a plâns BIHOREANULUI că în clasa fiului ei, elev la Colegiul Național Mihai Eminescu, fiecare părinte a plătit câte 250 lei pentru cadouri. „Nu este o problemă de bani, dar pur și simplu nu înțeleg motivul”, zice femeia. Iar când s-a opus, băiatul a simțit consecințele…
La inițiativa părinților
Orice părinte al cărui copil care a terminat liceul știe că asta nu înseamnă doar bucurie, ci și cheltuieli. Pe lângă albumele de fotografii, ținutele festive și banchetul de absolvire, părinții plătesc adesea și pentru cadouri care să le fie oferite profesorilor, ca recunoștință pentru efortul depus. Un obicei vechi, perpetuat din generație în generație, dar care atinge uneori cote prea mari, pentru că darurile sunt tot mai scumpe…
Mama unui elev de clasa a XII-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea s-a plâns BIHOREANULUI tocmai despre acest obicei costisitor. „În ultima ședință cu părinții s-a discutat despre organizarea festivităților de final. După ce a plecat diriginta din clasă, părinții au deschis subiectul cadourilor pentru profesori”, a povestit femeia. Pentru a-și feri copilul de (și mai multe) reacții nepotrivite din partea colegilor,