Ţările membre UE cer intervenţie ‘temporară de urgenţă’ pe piaţă pentru ieftinirea electricităţii

Ţările membre ale Uniunii Europene au decis să ceară Comisiei Europene să proiecteze o ”intervenţie temporară de urgenţă” pe piaţa de energie electrică, de exemplu printr-o limită pentru preţul gazelor în stabilirea preţurilor la electricitate, relatează agenţia EFE.

Conform concluziilor Consiliul Extraordinar pentru Energie, la care a avut acces EFE, miniştrii Energiei din cele 27 de state membre propun Executivului comunitar să pregătească „o intervenţie temporară şi de urgenţă, inclusiv un plafon pentru preţul gazelor”, printre alte măsuri. citează Agerpres.

„În măsurile specifice, acesta ar trebui să ajute şi la limitarea impactului preţurilor ridicate la gaze pe pieţele de electricitate din UE şi asupra preţurilor pentru consumatori”, subliniază în continuare un text relativ ambiguu şi care nu explică dacă asta s-ar asemăna cu „excepţia iberică”, pe care deja o aplică Spania şi Portugalia, mai scrie EFE.

Miniştrii au stabilit, de asemenea, să analizeze „posibilele opţiuni pentru a introduce o limită de preţ (de achiziţie) pentru importurile de gaze din anumite jurisdicţii”, mai arată textul, fără a se referi direct la Rusia, şi subliniază că încă „mai e de lucru pentru posibila introducere a acestei măsuri”.

„O serie de ţări ne-au cerut să analizăm posibile limite de preţ pentru restul gazului pe care îl importă UE. Bun, dacă obiectivul politicilor noastre este de a contracara manipulările ruse la furnizarea de gaze în Europa, are sens să se centreze pe gazul rusesc. Dar, în acest moment, totul e pe masă. Un preţ general la gaze, inclusiv la gazele naturale lichefiate, poate presupune un risc de furnizare”, a semnalat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Cele 27 de state membre, în schimb, au însărcinat Executivul comunitar, condus de Ursula von der Leyen, să propună măsuri pentru „limitarea veniturilor producătorilor de electricitate cu costuri reduse de producţie”,

 » sursa: www.replicaonline.ro